Effekt av traumebehandling i psykisk helsevern

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan forekomme hos personer etter å ha opplevd alvorlige traumer. Symptomene på lidelsen kan bedres med psykologisk behandling. I dette prosjektet ønsker vi å undersøke effekten av to anerkjente behandlingsmetoder for PTSD, eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) og kognitiv terapi for PTSD (CT-PTSD), slik at vi vet mer om hvilke av behandlingsmetodene som passer best for hvilke pasienter.

Om studien

EMDR og CT-PTSD er effektive behandlingsformer mot traumelidelser. Metodene kan hjelpe mot gjenopplevelser av den traumatiske hendelsen, kroppslig og psykisk aktivering og unngåelse av stimuli eller situasjoner som forbindes med hendelsen. EMDR og CT-PTSD er forskjellige metoder, og formålet med dette forskningsprosjektet er å få kunnskap om hvilke av metodene som passer best for mennesker som har opplevd ulike typer traumer, ulike varighet av traumer og ulik alvorlighetsgrad av traumesymptomene. Hvis du deltar i prosjektet, bruker vi opplysninger som du svarer selv på selvrapporterte skjemaer og fra et diagnostisk intervju. Deltakelse er frivillig.

 

Vitenskapelig tittel

Towards evidence-based PTSD care in Norwegian specialist health services - a randomized controlled trial

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 02.09.2024 fram til 02.09.2028

Hvem kan delta?

For å kunne delta må du være over 18 år, ha gode norskkunnskaper og ha et behandlingforløp i DPS (distriktspsykiatrisk senter) med en hoveddiagnose PTSD. Du må ikke tidligere ha hatt behandling i EMDR eller CT-PTSD. 

Hvis du ønsker å delta i studien tar du kontakt med din behandler på DPS.

Hva innebærer studien?

Hvis du takker ja til å delta i forskningsprosjektet vil du først møte prosjektleder for et intervju (varighet 45 - 60 minutter) om dine PTSD-symptomer. Du vil så bli trukket ut til å få CT-PTSD eller EMDR og bli tildelt en fast behandler som er sertifisert i metoden. Etter hver samtaletime hos din faste behandler kommer vi til å sende deg noen spørreskjemaer via en personlig link på mobilen. Spørsmålene handler om nåværende symptomer på PTSD og andre psykiske tilstander (f.eks. depresjon, angst), livskvalitet, fungering i hverdagen og opplevd forhold til behandler. For å kunne undersøke langtidseffekten av behandlingen kommer vi også til å sende deg spørreskjemaer via din mobil 3 måneder, 6 måneder og 12 måneder etter at du har avsluttet behandlingen ved poliklinikken. 

Vær oppmerksom

Din deltakelse i forskningsprosjektet vil innebære minst mulig avvik fra ordinær behandling. Som ved ordinær behandling er det deg og din faste behandler som blir enige om behandlingsmål, hyppigheten på timeavtaler, evaluering av terapien og avslutning av behandlingen. Det er ingen risikoer, bivirkninger og ubehag ved å delta i forskningsprosjektet. Ulempen er at du ikke selv kan velge mellom behandlingsmetodene CT-PTSD eller EMDR. Fordeler er at du gjennom å svare på spørreskjemaer kan få et bedre bilde på utviklingen av din psykiske helse over tid. 

Kontaktinformasjon

Prosjektleder: 

Susie Fu, Ph.D, psykologspesialist.

Samarbeidspartnere

Våre behandlere er blitt sertifisert i EMDR og CT-PTSD gjennom vårt samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).