Informasjon om studien gis ved Kirurgisk poliklinikk til pasienter som henvises til overvektskirurgi.
Pasienter som samtykker til deltakelse i prosjektet vil før operasjonen bli undersøkt med vanlig kroppsundersøkelse, ultralyd av hjertet og arbeidsbelastningstest på tredemølle. I tillegg tas blodprøver til rutineanalyser og biobank, vanlig EKG og 24-timers EKG (døgnregistrering av hjerterytmen hjemme), og det stilles helserelaterte spørsmål. Ved ultralydundersøkelse av hjertet ligger deltakeren rolig på en benk. Ved arbeidsbelastning på tredemølle måles maksimalt oksygenopptak. Hastigheten og skråningen av tredemøllen økes gradvis, og testen stoppes når man ikke orker mer eller legen beslutter at testen er tilstrekkelig. Under testen overvåkes puls, blodtrykk og EKG. I tillegg måles oksygenopptaket.
Deltakeren er derfor koblet til EKG og har en maske over munn og nese. Disse undersøkelsene gjøres på Forskningsavdelingen på Bærum sykehus, og vil totalt sett ta ca. fire timer. De samme undersøkelser gjentas 12 måneder etter operasjonen, da maksimalt vekttap vanligvis er oppnådd.
Noen deltakere vil bli spurt om å ta ekstra blodprøver dagen før operasjonen (eventuelt på selve operasjonsdagen) og seks uker etter operasjonen. Undersøkelsene i prosjektet kan ofte gjøres i forbindelse med besøk man uansett gjør som ledd i vanlig oppfølging av overvektsoperasjon, men man må altså sette av noe ekstra tid.