Digital hjemmeoppfølging av pasienter med diabetes type 1

Studien undersøker om brukerstyrt digital hjemme oppfølgning kan bidra til bedret glykemisk kontroll, bedre etterlevelse av forebyggende legemiddelbehandling ift hjerte- og nyresykdom, og om det kan bidra til redusert «diabetes distress» og bedre livskvalitet hos pasienter med diabetes type 1.

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom hvor tap av egenproduksjon av insulin krever livslang daglig insulinbehandling. Sykdommen krever høy grad av egenbehandling, og god kunnskap om sykdommen og behandling er viktig for å oppnå god blodsukker kontroll. Kronisk hyperglykemi er fortsatt en utfordring ved diabetes type 1, og er assosiert med økt risiko for kardiovaskulær sykdom og redusert forventet levealder. Det er kjent at rundt 30% med diabetes type 1 i perioder har ulike grader av "diabetes distress", dvs engstelse knyttet til sykdommen og komplikasjoner.

Med brukerstyrt digital hjemme oppfølgning menes det at diabetes type 1 pasientene i en applikasjon deler data fra vevsglukosemålere, insulinpumper og smartpenner samt besvarer validerte skjema ift diabetes distress og livskvalitet. Dette gjøres hver fjerde måned. Ved hjelp av en "trafikklys" modell med forhåndsdefinerte verdier vil pasientene kategoriseres som «røde», «gule» eller «grønne». Såkalte «røde» kontaktes innen 48-72 timer av diabetessykepleier, og «grønne» ansees ikke å ha behov for kontakt.

De overordnende målene i studien er etter 12 måneder oppfølgning å:

  • Undersøke om tilbudet kan bidra til bedret glykemisk kontroll og bedre etterlevelse av forebyggende legemidler ift hjerte- og nyresykdom
  • Undersøke om tilbudet kan redusere «diabetes distress» og bedre livskvalitet
  • Undersøke om tilbudet medfører at forbruket av helsetjenester endres
  • Undersøke søvnvaner og eventuell endring av disse

Studien er finansiert av Helse-Sør-Øst.

Forskningsprosjektet utgår fra forskningsgruppen NORCOR, ledes av postdoktor forsker Stina Therese Sollid, PhD-stipendiat Ine Solesvik Oppedal og diabetessykepleier Line Hallan Christiansen ved Drammen sykehus. Prosjektet er et samarbeid med Akershus Universitetssykehus, Ålesund sykehus, UNN-Harstad samt norsk diabetesregister for voksne.

Her kan lese mer om forskningsgruppen NORCOR

DigDia1

Pasienter med diabetes type 1, som følges opp ved sykehusene i Vestre Viken, får i løpet av 2024 tilbud om digital oppfølging. Tilbudet startet opp i mai ved Drammen sykehus, øvrige sykehus starter opp høsten 2024.

Alle pasienter med diabetes type 1 over 18 år inviteres til å delta. Deltagerne må ha elektronisk bank ID eller tilgang på PC, nettbrett eller smart telefon for å delta.

Pasienter med kort forventet levetid, alvorlig rusmisbruk, demens eller annen alvorlig nedsatt funksjonsnivå vil ikke kunne delta i studien. 

Studiedeltagerne vil ved inklusjon laste ned en applikasjonen hvor en legger inn glykemiske variabler for de siste 14 dagene (f.eks tid i målområde, tid under målområde gjennomsnittlig glukose mm) samt besvarer tre spørreskjema, et om «diabetes distress», et om livskvalitet og et om søvn, søvnlengde og tretthet.

I tillegg vil det etter inklusjon måles blodtrykk samt taes blodprøver for undersøkelse av HbA1c, lipider, nyrefunksjon samt urinprøve for måling av u-AKR. Hver fjerde måned vil pasientene få varsel om å legge inn glykemiske variabler for siste 14 dager samt besvare et kortere spørreskjema angående «diabetes distress». Det jobbes med en løsning for integrasjon av data fra pasientens diabetes tekniske utstyr slik at manuell inntasting unngås.

Pasienten vil også kunne be om time.

Tidsbruk

Pasienten inviteres til å delta i forbindelse med ordinære diabetes type 1 kontroller hos endokrinolog eller diabetes sykepleier, selve inklusjonen og opplæringen i applikasjonen tar rundt 15 minutter. Hver fjerde måned vil det ta mellom 5-10 minutter å besvare spørsmålene, kortere når integrasjon med diabetes teknisk utstyr er klar.

Fordeler og ulemper

Ved deltagelse får man anledning til å delta i et nytt tilbud som potensielt kan gi bedre oppfølging av din diabetes type 1 enn det du får i dag. 

Forøvrig vil det ikke innebære spesielle ulemper utover at forskere får tilgang til å analysere opplysningene som er registrert om deg. Din ordinære lege-behandling og oppfølging fortsetter som før.

Sist oppdatert 20.08.2024