Digital hjemmeoppfølging av brystkreft

Formålet med prosjektet er å undersøke hvordan innføring av digital hjemmeoppfølging påvirker kvinner som er behandlet for brystkreft. Vi vil utforske effekten digital hjemmeoppfølging har på kvinnehelse, med fokus på livskvalitet, symptombyrde og tilfredshet blant kvinner som har overlevd brystkreft. Helseøkonomiske og medisinske konsekvenser vil evalueres. Vi vil også undersøke helsepersonell sine forventninger og erfaringer med implementeringen av digital hjemmeoppfølging.

Digital hjemmeoppfølging blir i dag tilbudt til en rekke pasienter i Vestre Viken. Til tross for at internasjonale studier viser lovende resultater på en slik innføring, er kunnskapsgrunnlaget mangelfullt i norsk sammenheng, spesielt i forbindelse med kreftbehandling. 

Med dette prosjektet ønsker vi å frembringe kunnskap om hvordan digital hjemmeoppfølging påvirker livskvaliteten, symptombyrde og tilfredshet med tjenestene for kvinner som har gjennomgått brystkreftbehandling. 
Det vil bli inkludert 240 pasienter totalt fordelt på to delstudier der vi differensierer på hvilken behandling kvinnene har fått. Vi ønsker derfor å inkludere kvinner som har mottatt tradisjonell oppfølging med oppmøtetimer på sykehuset og/eller digital hjemmeoppfølging via en digital plattform. En gruppe mottar digital hjemmeoppfølging (n=60), mens den andre har mottatt tradisjonell oppfølging (n=60), i hver av delstudiene. Pasientene vil få tilsendt et spørsmålsskjema 6-12 måneder etter avsluttet cellegiftbehandling, eller ved oppstart av hormonbehandling. Det vil bli benyttet validerte spørreskjemaer om livskvalitet, fatigue, seksualitet, smerte og tilfredstillelse av mottatt informasjon. I tillegg vil vi gjennomføre dybdeintervju med rundt 10 kvinner som har mottatt digital hjemmeoppfølging, 6-12 måneder etter avsluttet behandling. Hensikten er å undersøke deres erfaringer med digital oppfølging (DHO). 

Vi ønsker også å få mer kunnskap om helsepersonells forventninger og erfaringer med DHO. Mellom 9 og 15 helsepersonell vil bli intervjuet 2 ganger. Første intervju vil finne sted før oppstart av digital hjemmeoppfølging, mens andre intervju vil være 6-12 måneder etter oppstart. Det er utviklet en intervjuguide basert på tidligere forskning, innspill fra pasienter og erfaringer fra helsepersonell som har jobbet med digital hjemmeoppfølging for andre pasientgrupper. Spørsmålene omhandler hvordan digital hjemmeoppfølging har påvirket helsepersonells arbeidshverdag og hvordan det har endret kommunikasjonen og ivaretagelse av pasientene.


Vi vil også se på konsekvenser fra innføring av digital hjemmeoppfølging i et helseøkonomisk perspektiv. Her vil det bli aktuelt å frembringe kunnskap om endringer i antall konsultasjoner i poliklinikk, innleggelser eller andre helsemessige konsekvenser. 

 

Prosjektet utføres ved Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk, Kirurgisk klinikk, Drammen sykehus VVHF.

Deltagelse i studien innebærer at du må fylle ut et ekstra spørreskjema som omhandler din livssituasjon, 6-12 måneder etter behandlingsforløpet ditt. 
Hvis du samtykker til studien, mottar du skjemaene digitalt. Hvis du har fått oppfølging gjennom den digitale plattformen vil du også kunne bli spurt om å delta på et intervju. Intervjuene vil ha en varighet på mellom 30-60 minutter. Tidspunkt for intervjuet avtales over telefon. Intervjuet vil bli tatt opp på en lydopptager, og senere konvertert til tekst.

01.01.24  31.12.29

Prosjektleder: 
Kristine Sahlberg Kleivi
E-post: kristine.sahlberg@vestreviken.no

 

Kristine Kleivi Sahlberg: prosjektleder. Avdelingssjef for forskning og innovasjon i Vestre Viken og professor ved Institutt for klinisk medisin ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. 

Maren – Katrine Guriby Spillum: ph.d kanditat på prosjektet. Spesialsykepleier med mastergrad i klinisk kreftsykepleie. Jobber ved bryst- og endokrinkirugisk poliklinikk på Drammen sykehus som pasientkoordinater. 

Helle Skjerven: overlege for bryst- og endokrinkirurgi i Vestre Viken og Sykehuset Vestfold med lang erfaring fra kliniske studier.

Nina Helen Mjøsund: Avdelingssjef for forsknings- og utviklingsavdelingen, psykisk helse og rus.  

Prosjektet har flere samarbeidspartnere både innen onkologi, radiologi og digitaliserings rådgivere. Prosjektet er godkjent av personvernombudet i Vestre viken, referanse nummer 23/04251-7.

Prosjektet er finansiert av Vestre Viken

Sist oppdatert 12.07.2024