Diagnose
Plexusskade hos barn
Noen ganger under fødsel kan det av ulike årsaker, f. eks. at skulderen sitter fast, føre til at nervene ved kravebeinet bli strukket eller skadet. Man kaller tilstanden for plexusskade (obsterisk plexus brachialis parese). Armen blir ofte svakere, følelsen kan være nedsatt, og det er utfordrende for barnet å bruke armen.
En nerve består av mange nervetråder, og nervene har en hylse rundt seg. Dette kan sammenlignes med kobberfibre i en elektrisk ledning og isolasjonen rundt den. Nervene som styrer armen og håndens funksjon kommer ut fra virvelsøylen i nakken i fem nivåer. De flettes sammen før de deler seg i flere nerver som går til de ulike musklene i armen. Dette flettverket kalles for plexus brachialis, og er omtrent ved kravebenet.
Utredning
Det er ulike grader av plexusskade
I ca. 70 prosent av tilfellene har nervene blitt overstrukket uten at det er noen skade på nervene. Barnet vil ha svakere funksjon de første ukene, men kan bruke armen stadig mer. Etter hvert vil armen fungere normalt. Barnet vil gjerne snu hodet mot den armen som har best funksjon, men det er viktig å stimulere barnet til å bruke begge armene og snu hodet til begge sider.
I ca. 30 prosent av tilfellene har draget i nervene vært så kraftig at nerven har fått en skade. Skadene har ulik alvorlighetsgrad:
- Den vanligste og mildeste formen er at enkelttråder eller bunter av nervetråder er røket. Hylsen rundt nervene er intakt slik at nerven har en kanal å vokse i. Nervecellene må vokse fra der skaden har skjedd og ut til muskelen som den skal styre. Dette tar gjerne flere måneder. Som regel er deler av muskelen svakere på den siden som er berørt, men med tid kan armen fungere så godt som normalt.
- Dersom hylsen rundt nervene er røket har ikke nervene noen kanal å vokse i, og de finner ikke veien ut til musklene igjen. I disse tilfellene må det en operasjon til for å få tilbake nervenes funksjon.
- De mest alvorlige skadene oppstår når nerverøttene har blitt revet ut av ryggmargen. I disse tilfellene er det nødvendig med en større/mer omfattende operasjon. De fleste får likevel en tilnærmet normal funksjon i armen etter hvert. Noen få barn får alvorlig permanent skade i armen.
Behandling
Barnet får som oftest time hos barnefysioterapeut ganske raskt etter fødselen.
- Vær forsiktig under ammingen - men det er viktig å amme om du kan
- Ikke la barnet ligge på den berørte siden
- Løft armen forsiktig ut fra kroppen når du vasker/steller det - ikke løft armen høyt!
- Tørk barnet varsomt under armen etter vask
- Hold armhulen så tørr som mulig. Siden armen henger slapt ned blir det fort fuktig i armhulen, og fuktighet kan skape sår
- Kle forsiktig av og på barnet - bruk gjerne bodyer med knepping
- Kle på den berørte armen først og kle av den berørte armen sist
Etter 1-2 uker kommer barnet tilbake for en ny vurdering.
Fysioterapeuten vil da vise øvelser som dere skal gjøre hjemme 3 ganger daglig.
Oppfølging
Der hvor det er aktuelt blir barnet henvist til lokal fysioterapeut for videre oppfølging.
Hvis barnet får varige skader bør det følges opp av fysioterapeut i kommunen når det begynner i barnehage. Ansatte i barnehagen kan læres opp av fysioterapeuten til å tøye/trene barnet.
Kontakt
Drammen sykehus
Fysioterapi, Drammen sykehus
Oppmøtested
Ta heis B til 7. etasje og følg skilting.Drammen sykehus
Dronninggata 28
3004 Drammen