Stell av øyeprotese
Øyeprotese, Drammen sykehus
Her får du informasjon om hva som skjer etter at et øye er fjernet, fra den første tiden etter operasjonen, og veien frem til du får en protese tilpasset deg. Her er også bilder og video av hvordan du best kan stelle protesen din og informasjon om videre oppfølging.
Å
måtte operere bort et øye kan være svært traumatisk for mange. Det kommer som
et sjokk ved akutt skade og sykdom. I
tillegg til påkjenningen ved å fjerne øyet kommer ofte sorg over at øyet er
borte. Mange er usikker på hvordan man vil se ut med en protese og om man vil
se ut som seg selv igjen. For andre kan det å fjerne øyet komme som en lettelse
etter lang tid med smerter og operasjoner. Noen har hatt et kosmetisk
skjemmende øye lenge og har valgt å operere bort. Da vil gjerne protesen gi en
stor forbedring av utseende.
Før
Felles for alle som fjerner et øye, er at de nå skal begynne å bruke øyeprotese av glass eller plast.
Under
Etter at øyet er fjernet under operasjonen, vil hulrommet som oppstår fylles med et implantat, en rund kule. Denne blir dekket av slimhinnene i forkant, slik at den ikke er synlig (se illustrasjon). Det vil nå bare være en smal lomme under øyelokkene dine, som er laget for at øyeprotesen skal ligge godt. Etter operasjonen ligger det en tynn myk plastskive (konforma) i denne lommen. Det tåler øyehulen godt. Konformeren beskytter lommen frem til den er grodd og er klar for en protese.
Du skal bruke forskjellige salver noen uker fremover, og du får resepter og forklaring på dette før du reiser. Det er viktig å påføre salven forsiktig så ikke konformer faller ut. Dersom den allikevel faller ut, kan du sette den inn igjen selv.
Midlertidig tilpassing av øyeprotese
Du vil få mulighet til å prøve å ta protesen ut og sette den inn igjen. Det er viktig med øvelse så du føler deg trygg. Av og til trenger man litt tid før man er klar for å få opplæring. Det kan du være åpen om med oss. Vi ønsker å legge til rette for at du skal få så god opplæring som mulig.
Endelig protese - glass eller plast?
En øyeprotese av plast (acryl) kan vare mellom 5 og 10 år, men den må poleres jevnlig hos protesemaker. Vanligvis en til to ganger i året. Hvis den ikke poleres dannes det et proteinbelegg på protesen som kan gi irritasjon. Dette belegget kan ikke vaskes bort. En protese av plast lages ved å gjøre en avstøpning av øyehulen, noe som gir en nøyaktig størrelse. Protesen kan pusses og endres slik at bevegeligheten blir god ved bruk. Protesen kan ikke knuse, og brukes derfor ofte til barn og unge.
Stell av protesen
- Det er viktig med god håndhygiene, så husk å vaske hendene med såpe før stell.
- Beskytt protesen ved å legge et håndkle i vasken. Hvis du har fliser på gulvet, så er det lurt å gjøre det et annet sted. En glassprotese vil knuse hvis den faller på slikt underlag.
- Protesen vaskes i mildt såpevann og skylles godt før den settes inn igjen. Det skal ikke brukes andre rensemidler på protesen.
Ved infeksjon så kan det være aktuelt å ta ut protesen oftere for å vaske den. Spesielt hvis det er mye puss. Gjør da som beskrevet over. Ta kontakt med din lege for vurdering av om du trenger antibiotikabehandling.
Her finner du bildeserier om hvordan ta ut og inn øyeprotesen
Etter
Å leve med øyeprotese
En øyeprotese kan være lite synlig for andre, men det kan likevel føles annerledes for den som har øyeprotese. Noen reagerer med å bli mindre sosiale, og det er viktig å ha noen å støtte seg til i denne første fasen. Ved alvorlige problemer kan fastlegen henvise til psykolog. Det er vanlig at man trenger tid til å bearbeide situasjonen og tilpasse seg den nye hverdagen. Noen opplever i perioder irritasjon, smerter og/eller gjentatte infeksjoner. Da er det viktig å ha et tett samarbeid med din protesesykepleier, øyelege, protesemaker og apotek.
Det er mange som opplever tørrhet i øyehulen og på protesen. Vi anbefaler øyedråper med høy viskositet som holder lenge på fuktigheten. Det finnes også salver som egner seg til bruk om natten. Øyeleger, apotek, optikere og protesemakere kan hjelpe med å finne gode produkter.
Mange vil få et blankt eller halvblankt slim fra øyehulen som legger seg på protesen eller rundt øyet. Vi vet ikke helt hvorfor noen er mer plaget enn andre, men det hjelper å bruke fuktighets dråper.
De aller fleste er fornøyde med protesen sin og tilpasser seg den nye tilværelsen. Øyehulen kan forandre seg over tid. Forhold som strålebehandling og tidligere skader kan også føre til endring. Protesemakeren vil da tilpasse protesen etter som øyehulen endres. Det kan også være aktuelt å operere på nytt.
Man kan leve som vanlig med en øyeprotese. Men man bør bruke vernebriller ved utsatte aktiviteter i arbeid og fritid. Det er viktig å beskytte det øyet du har igjen.
Synsfeltet er noe redusert når man ser med et øye, men du kan fortsatt kjøre vanlig personbil dersom du har godt syn på det andre øyet. Det må gå en viss tid slik at avstandsbedømmelsen er trent opp igjen. Snakk med øyelegen din om dette.
Sosionomtjenester
Sykdom og skader kan føre med seg praktiske og personlige utfordringer som det kan være vanskelig å håndtere. Situasjonen du står i kan utløse retter i forhold til hjelpeapparatet. Sosionomen kan gi støtte, veiledning, råd og informasjon, formidle kontakt med andre instanser, og bistå med søknader. Personalet ved avdelingen henvise deg til sosionom.
Videre oppfølging
Du vil få brev med innkalling to ganger i året fra din protesemaker. Utover dette må du ringe dersom du har behov for time. Det kan gjelde behov for en ny protese (glass og plast), eller påbygging (plast) dersom protesen ikke sitter så fint. Polering (plast) anbefales en til to ganger i året for at den skal holde seg glatt og glansfull.
Nav dekker utgifter til protese, oppbygging og polering. Du får også dekket reise og eventuelt overnatting dersom du har lang reisevei.
Kontakt
Drammen sykehus
Øye poliklinikk, Drammen sykehus
Oppmøtested
Ta heis A til 13. etasje. Henvend deg i ekspedisjonen ved ØYE.Drammen sykehus
Dronninggata 28
3004 Drammen