Behandling
Muskelspasmer - botoxbehandling, Habiliteringssenteret
Muskelspasmer (spastisitet) er å ha unormal høy spenning i muskulaturen som påvirker balansen rundt leddene. Slike spasmer fører til mindre muskelkontroll, nedsatt funksjon i daglige aktiviteter og kan gjøre vondt. Behandling med Botulinumtoxin-A reduserer muskelspasmene.
Botulinumtoxin-A er registrert i Norge under flere navn (Botox, Dysport, Azzalure og Xeomin).
Årsaken til muskelspasmene sitter i sentralnervesystemet. Flere sykdommer og skader kan gi spasmer.
Hensikten med behandlingen er i første rekke å forbedre funksjonsnivået. Når man får bedre funksjon og kan være mer aktiv har man mulighet for å utsette ortopediske inngrep.
Før
Dersom pasienten er et barn gis det lokalbedøvelse (Emlakrem) som smøres på huden ca. 1 time før medisinen sprøytes inn i de aktuelle musklene. Det kan også gis smertestillende og beroligende medisin.
For voksne kreves ingen forberedelser før behandlingen.
Under
Medisinen gis via sprøyter i utvalgte muskler, som oftest gjelder det arm og hånd eller lår, legg og/eller fotmuskulatur.
Injeksjonene settes i muskelbuken, og avhengig av størrelse settes som oftest 1-4 stikk. Vanligvis regner man med at behandlingen tar 3-4 timer.
I enkelte tilfeller utføres behandlingen i narkose. Da tar behandlingen noe ekstra tid.
Etter
Vanligvis oppnår man noe effekt i løpet av et par uker og optimal effekt etter ca. 6-7 uker. Noen ganger kommer effekten allerede etter et par dager. Effekten avtar i løpet av 3-6 måneder.
For å utnytte og forsterke effekten kan støttebandasje eller gipsing brukes i en begrenset periode etterpå. Intensiv fysioterapi i samme periode kan bidra til å styrke muskulatur som tidligere har vært hemmet av spasmer.
Det er rapportert om få bivirkninger av denne behandlingen, men det kan gjøre litt vondt i muskulaturen når injeksjonene gis og etter at de er satt.
Området rundt injeksjonsstedene kan bli rødt, men dette går over. Feber og tretthet er rapportert, men forekommer sjelden.
Vær oppmerksom
Oppmerksomhet bør vises spesielt overfor personer som har generell blødningstendens og noen ganger også ved epilepsi.
Kontakt
Konggata 51, Drammen
Habiliteringssenteret, Drammen sykehus
Oppmøtested
Konggata 51. Hovedinngangen har adkomst BAK Wergelandsgate 10.Konggata 51, Drammen
Konggata 51
3019 Drammen