Behandling

Muskelspasmer - botoxbehandling, Habiliteringssenteret

Muskelspasmer (spastisitet) er å ha unormal høy spenning i muskulaturen som påvirker balansen rundt leddene. Slike spasmer fører til mindre muskelkontroll, nedsatt funksjon i daglige aktiviteter og kan gjøre vondt. Behandling med Botulinumtoxin-A reduserer muskelspasmene.

Botulinumtoxin-A er registrert i Norge under flere navn (Botox, Dysport, Azzalure og Xeomin).

Årsaken til muskelspasmene sitter i sentralnervesystemet. Flere sykdommer og skader kan gi spasmer.

Hensikten med behandlingen er i første rekke å forbedre funksjonsnivået. Når man får bedre funksjon og kan være mer aktiv har man mulighet for å utsette ortopediske inngrep.


Før

Dersom pasienten er et barn gis det lokalbedøvelse (Emlakrem) som smøres på huden ca. 1 time før medisinen sprøytes inn i de aktuelle musklene. Det kan også gis smertestillende og beroligende medisin.

For voksne kreves ingen forberedelser før behandlingen.

 

 

Under

Medisinen gis via sprøyter i utvalgte muskler, som oftest gjelder det arm og hånd eller lår, legg og/eller fotmuskulatur.

Injeksjonene settes i muskelbuken, og avhengig av størrelse settes som oftest 1-4 stikk. Vanligvis regner man med at behandlingen tar 3-4 timer. 

I enkelte tilfeller utføres behandlingen i narkose. Da tar behandlingen noe ekstra tid.

 

Etter

Vanligvis oppnår man noe effekt i løpet av et par uker og optimal effekt etter ca. 6-7 uker. Noen ganger kommer effekten allerede etter et par dager. Effekten avtar i løpet av 3-6 måneder.

For å utnytte og forsterke effekten kan støttebandasje eller gipsing brukes i en begrenset periode etterpå. Intensiv fysioterapi i samme periode kan bidra til å styrke muskulatur som tidligere har vært hemmet av spasmer.

Det er rapportert om få bivirkninger av denne behandlingen, men det kan gjøre litt vondt i muskulaturen når injeksjonene gis og etter at de er satt.  

Området rundt injeksjonsstedene kan bli rødt, men dette går over. Feber og tretthet er rapportert, men forekommer sjelden.

Vær oppmerksom

Oppmerksomhet bør vises spesielt overfor personer som har generell blødningstendens og noen ganger også ved epilepsi.

Kontakt

Konggata 51, Drammen Habiliteringssenteret, Drammen sykehus

Kontakt Habiliteringssenteret, Drammen sykehus

Oppmøtested

Konggata 51. Hovedinngangen har adkomst BAK Wergelandsgate 10.

Konggata 51, Drammen

Konggata 51

3019 Drammen

Transport

Hovedinngangen har adkomst fra Wergelandsgate 10.

Praktisk informasjon

Påmelding til:

Habiliteringssenterets resepsjon.
Åpningstid: mandag-fredag, kl. 09:00-14:00.
Telefon: 32 24 57 70.

Husk å oppgi hvilket kurs du ønsker å melde deg på.

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

 

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, og hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

Andre virus

Gi oss beskjed hvis du tidligere har fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL).
Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset.

Parkering ved Habiliteringssenteret

Generell info

Habiliteringssenteret har ti parkeringsplasser som er forbeholdt pasienter rett ved hovedinngangen.

NB! Deltakere på møter og kurs må benytte annen parkering i området.

Alle sykehusene i Vestre Viken er røykfrie.

Sykehusene i Vestre Viken er røykfrie. Det er totalforbud mot å røyke inne, og ute er det kun tillatt å røyke på anviste plasser.


Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.