Lapp plastikk, Bærum sykehus
En lapp-plastikk innebærer at hud og vev flyttes fra ett område til et annet for å dekke en sårdefekt etter traume, infeksjon eller kreftkirurgi. Lapp-plastikk brukes ofte når et hudtransplantat ikke er tilstrekkelig. Lapper benyttes også i utstrakt grad innenfor brystrekonstruksjon.
Før
Tar du blodfortynnende medisiner må du kanskje ta en pause fra disse før operasjonen. Dette er for å hindre blødning under inngrepet. Ta kontakt med fastlegen for å avtale om du kan slutte med dine blodfortynnende medisiner.
Ta med en oppdatert medisinliste ved innleggelsen.
Du skal være røykfri minimum 6 uker før og inntil 6 uker etter operasjon. Dette er for å sikre optimal sårheling.
Faste
Dersom du skal behandles dagkirurgisk, skal du møte fastende fra midnatt. Dersom du skal innlegges dagen før operasjonen, trenger du ikke å være fastende ved ankomst.
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Under
Ved alle former for lapplastikk er blodsirkulasjonen i lappen essensiell for lappens overlevelse. Blodsirkulasjonen gir grunnlaget for hvilken type lapp som velges for det enkelte inngrep, og hvordan lappen brukes.
Lokale lapper består av hud og vev lokalisert ved siden av sårdefekten. Disse lappene løsnes ikke helt fra det omliggende vevet og beholder dermed blodsirkulasjonen gjennom det området som binder dem til vevet.
Disse lappene benyttes gjerne etter kreftkirurgi der man finner blottlagt ben, sener eller andre strukturer, for eksempel skallen. Lokale lapper bruker også der man tror det kosmetiske resultatet vil bli bedre med en lokal lapp eller der man ikke kan gjøre vanlig hudtransplantasjon.
Stilket lapp – Latissimus dorsi
Ved denne operasjonen bruker vi hud og muskel fra ryggen for å rekonstruere et nytt bryst. Blodsirkulasjonen er sikrere og oppholdet på sykehus kortere (rundt 2 døgn) enn ved rekonstruksjon med fri lapp. Det kan være behov for en protese under eget vev dersom brystet trenger mer volum. Du får et arr på ryggen som skjules under BH og hudlappen vil som ved DIEP ha noe fargeforskjell. Styrken i armen på siden hvor muskelen blir hentet kan bli noe svakere.
Regionale lapper består av hud og muskel, eventuelt kun muskel, alt ettersom hva lappen skal brukes til. Disse lappene frigjøres fullstendig fra det omkringliggende vevet, men vi kutter ikke blodårene som forsyner lappen. Dette sikrer god blodforsyning til lappen, siden blodet kommer fra samme kilde som tidligere. Lappen kan vris til en ny posisjon innen blodårens rekkevidde. Denne teknikken brukes ofte ved brystrekonstruksjoner (latissimus dorsi lapp) der vi henter hud/vev og eventuelt muskel hentet fra flanken eller ryggen.
Det finnes en stor mengde forskjellige lapper og alle pasienter og problemstillinger vurderes individuelt før man bestemmer hvilken lapp som brukes.
Hud- og vevslapper beholder størrelsen sin, men vil etter hvert «sige», påvirket av tyngdekraften og dermed få et naturlig utseende. Muskellapper er i utgangspunktet ofte store og bulkete. Disse trekker seg sammen og går mer i ett med det øvrige vevet ettersom muskelen krymper når den ikke fungerer som en muskel.
Gjør det vondt?
Lokale lapper gjøres ofte med lokalbedøvelse. De som har behov for det får resept på smertestillende.
Regionale og frie lapper gjøres oftest i narkose eller med spinalbedøvelse, avhengig av plassering. Etter operasjonen vil du få smertestillende etter behov. Det er individuelt hvor mye smerter du har etter operasjonen. Det kommer både an på hvor stor lapp-plastikk som er gjort, plassering, og smerteterskelen din. Du vil få resept på smertestillende når du skal reise hjem, dersom du har behov for det.
Hvor lenge varer behandlingen?
Lokale lapper tar som regel ½ til 1 time. Regionale lapper og frie lapper har varierende varighet avhengig av operasjonsområdet og individuelle forhold. Dersom du har vært i ulykke og har tilleggsskader som benbrudd, brannskader eller lignende, er det svært vanskelig å forutsi operasjonstid. Dette er som regel omfattende inngrep.
Etter
Bevegelsesrestriksjoner er av og til nødvendig den første perioden etter en lapplastikk. Ved å minimere belastningen på blodsirkulasjonen og hindre hevelse får lappen best mulighet og groforhold. Dette gjelder alle lapper på bena og i andre områder, for eksempel lysken.
Bevegelsesrestriksjoner består oftest av sengeleie, men kan også være et forbud mot visse bevegelser eller arbeidsoppgaver i en gitt periode. Sengeleie innebærer at du de første 10 – 14 dagene må ligge i sengen med det opererte området hevet. Mobilisering gjøres svært forsiktig og kun etter avtale med legen som har operert deg.
Oppfølging
Som regel følges du opp med poliklinisk kontroll hos kirurg etter utskriving. I noen tilfeller overtar fastlegen ansvar for oppfølging etter utskriving.
Vær oppmerksom
Blødning og infeksjon er vanlige bivirkninger ved alle former for kirurgi – også ved lapplastikk. I tillegg er det ved lapplastikk alltid fare for at deler av vevet ikke får god nok blodsirkulasjon og dermed dør. Det kan da oppstå sår. Hvis disse sårene ikke gror av seg selv, er det nødvendig med ny operasjon.
Det kan også oppstå komplikasjoner på stedet lappen er hentet fra. I tillegg til blødning og infeksjon er det ikke uvanlig at det kan komme væskedannelse (serom) på donorstedet.
Tilhelede lapper vil aldri bli like robuste som normal hud og vev. Trykkavlastning er viktig.
Kontakt
Bærum sykehus
Plastikkirurgisk seksjon, Bærum sykehus
Oppmøtested
Gå inn sykehusets hovedinngang og ta heisen til 4. etasje.
Bærum sykehus
Sogneprest Munthe-Kaas vei 100
1346 Gjettum