Behandling

Hofteproteseoperasjon, Bærum sykehus

En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.

Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.

​Samvalg

Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. Her finner du ​verktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.


Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no. 


Før

Du får tilsendt en SMS med lenke til et spørreskjema før operasjonen. Det er viktig at du svarer på alle spørsmålene fordi svarene dine blir brukt til å vurdere resultatet av operasjonen etter 6 måneder. 

Du blir innkalt til en forberedelsesdag noen uker før operasjonen. Da gjør vi nødvendige forundersøkelser og du får informasjon om den planlagte behandlingen fra kirurg, fysioterapeut, sykepleier og anestesilege.  

Når operasjonsdagen er bestemt, ta kontakt med kommunefysioterapeut/ ergoterapeut i forhold til hjelpemidler etter operasjonen.   

Nyttige hjelpemidler:

  • Toalettforhøyer
  • Dusjkrakk
  • Strømpepåtrekker, gripetang og langt skohorn
Husk å ta med krykker når du skal innlegges på sykehuset. Det kan også være lurt å ta med klær som er lett å bevege seg i og sko som er lette å ta på og som sitter godt på foten.  


Bedøvelse

Operasjonen blir utført i spinalbedøvelse eller i narkose. Etter avtale med anestesilege kan du sammen med spinalbedøvelsen få sovemedisin under inngrepet.


Hofteprotese

Det benyttes veldokumenterte hofteproteser. Protesen består av en kunstig hofteskål med plastforing som festes til bekkenet, og en metallstamme med hoftekule som festes i lårbeinet. Protesedelene kan festes i beinet med eller uten bruk av beinsement.


Forberedelser hjemme

For å forebygge infeksjon i operasjonssåret, må du fjerne ringer, smykker, piercinger, neglelakk og sminke samt vaske deg med bakteriedrepende såpe eller servietter kvelden før operasjonen. Instruksjon om dette får du på forberedelsesdagen.

Faste og medisiner

På operasjonsdagen skal du møte fastende, det vil si at du ikke skal spise, drikke, røyke, snuse eller ta pastiller/drops etter midnatt. Du må bare ta eventuelle medisiner som anestesilegen på forhånd har sagt at du skal ta. Dette avklares på forberedelsesdagen i forkant av operasjonen. 



Under

En anestesisykepleier sitter ved deg under hele operasjonen. Han eller hun er kontaktpersonen din, og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte, men hvis du opereres i spinalbedøvelse og er våken, vil du merke litt bevegelse i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre bankelyder og andre lyder fra kirurgens arbeid.

Du kan høre på musikk under operasjonen dersom du ønsker det. Ta med den musikken du ønsker å høre på. Dersom du heller vil sove, kan du få avslappende medisiner.

Operasjonen blir utført under strenge hygieniske forhold. Du ligger på siden under operasjonen. Kirurgen åpner hofteleddet med et snitt ved hoften. Leddhodet fjernes etter at lårhalsen er kuttet. Denne delen blir erstattet av en protese i rustfritt stål eller titanlegering. Hofteskålen blir erstattet med en plastskål eller titanskål. 

Protesene finnes i flere størrelser og ortopeden velger den som passer best for deg. De sementfrie komponentene blir banket på plass. Protesen gror så fast til beinet i løpet av uker eller måneder. Noen proteser blir festet med beinsement som blandes og tørker i løpet av få minutter. 

Etter at leddhodet er montert på, blir hofteprotesen satt i ledd. Kirurgen sjekker beinlengden og at hoften er stabil ved vanlige bevegelser slik at den ikke seinere «går ut av ledd». 

Operasjonstiden for hofteproteser er vanligvis 45-80 minutter.

Etter

Vanlig sykehusopphold er 1‐2 dager med daglig trening og aktivitet. Du får instruksjon i øvelser og hvordan du skal gå med krykker av fysioterapeut mens du er på sykehuset. Din egen innsats er avgjørende for at resultatet av operasjonen skal bli vellykket. 

Aktivitet

Det er viktig å komme seg raskt på beina. Allerede 3‐5 timer etter operasjonen kan du, med hjelp, komme ut av sengen. Fra første dag etter operasjonen skal du gå med 2 krykker eller andre egnede hjelpemidler.

  • Du kan belaste den opererte hoften.
  • Du kan komme ut og inn av senga både på den siden som er operert og den siden som ikke er operert.
  • Etter operasjonen kan du ligge på den siden som ikke er operert med pute mellom beina. Du kan også ligge på magen. Du kan ligge på operert side når såret har grodd (2-3 uker) og det ikke er smertefullt.

Smerter

Det er vanlig med smerter i dagene og ukene etter operasjonen. Det er ikke farlig å bruke hoften selv om det er litt smertefullt. Du får smertestillende tabletter som demper smertene til et akseptabelt nivå. Medisinene trappes gradvis ned etter hvert som smertene avtar.

De fleste får en smertefri og velfungerende hofte, men det kan ta tid (hos enkelte inntil 1 år) før smertene er helt borte og bevegelsen optimal. 

Forsiktighetsregler 

Det er lurt å unngå dype sofaer og stoler de første 3 månedene etter operasjonen. 

Etter utskriving
Hevelse og misfarget bein helt ned til anklene er vanlig på den siden som er operert på grunn av økt væske– og blodansamling. Dette forsvinner gradvis av seg selv. 

For å redusere hevelsen kan du ligge med beinet høyt og overkroppen lavt. Det hjelper også å være i lett aktivitet og å gjøre sirkulasjonsfremmende øvelser. 

Noen ganger oppstår en forskjell i beinlengde, som oftest ved at det opererte beinet blir litt lengre. Det kan da være nødvendig å bruke innleggssåle i motsatt sko. 

Sårpleie

Huden lukkes enten med en oppløsbar tråd som ikke skal fjernes, eller med tråd/stifter som må fjernes etter 2-3 uker. Bandasje byttes ved behov. 

Hvordan du skal forholde deg til både stingene og bandasjen får du informasjon om før du reiser hjem.

Unngå bading i basseng/badekar/saltvann de første 3 ukene.

Trening/krykker

Det er viktig med daglig aktivitet og trening når du kommer hjem. Treningen vil de fleste klare på egen hånd. Du kan vanligvis slutte med krykker etter 2-4 uker når du kan gå normalt uten å halte. Du får informasjon om og trener på dette under oppholdet.

Aktiviteter

Vi anbefaler at du går tur og andre lettere aktiviteter. Du kan gjenoppta seksuelt samvær når du selv føler at det er trygt. 

Sykemelding/resepter

Vanligvis blir man sykmeldt i 2-6 uker, avhengig av hvordan jobb man har. Du får med deg resept på smertestillende medisiner.

Forbygging av blodpropp

Du får med deg blodfortynnende sprøyter som skal forebygge blodpropp. 

Vi anbefaler at du unngår lange flyreiser de første 6 ukene etter operasjonen. 


Bilkjøring
Du bør vente med å kjøre bil til du har sluttet å bruke krykker, og beinet kjennes sterkt nok til å kjøre bil. Du skal heller ikke kjøre bil om du bruker smertestillende medisiner med rød varseltrekant på. 

Når du skal inn og ut av bil som passasjer, bør du stille setet langt tilbake og tippe rygglenet godt bakover. 


Kontroll på flyplasser
En protese kan utløse alarmen ved sikkerhetskontroll. Forklar at du har en hofteprotese og vis eventuelt frem arret hvis det er nødvendig. 

Etterkontroll

Du får tilsendt en SMS med lenke til et spørreskjema ca. 6 måneder etter operasjonen. For over 90 prosent av alle som får satt inn hofteprotese er dette den eneste kontrollen som er nødvendig. Du slipper da å møte opp på sykehuset, og det er ikke nødvendig å ta røntgen. Det er en av kirurgene som opererte deg som gjennomgår svarene dine.  


Informasjon fra fysioterapeut 
Øvelser for hofte etter proteseoperasjon. 

NB! De liggende øvelsene skal ikke gjøres på gulvet, men i seng, på sofa, på en benk eller lignende. 

  1. Stram setemusklene og press begge knær ned i underlaget. Hold i noen sekunder. Slipp opp. 
  2. Bøy opp i kne og hofte og trekk hælen langs underlaget. Strekk deretter beinet ut igjen. 
  3. Bøy opp i anklene. Før beina fra hverandre og deretter rolig inn igjen. Ikke løft beina fra underlaget. 
  4. Liggende seteløft: Ligg på ryggen med bøyde knær. Knip setemusklene sammen og løft bekkenet og nedre del av ryggen fra underlaget. Senk rolig ned igjen. 
  5. Stående tåhev med støtte: Stå bak en stol og støtt deg med hendene til stolryggen. Løft deg opp på tærne med begge beina og senk deg rolig ned igjen. 
  6. Støtt deg i en stol eller lignende. Sett det opererte beinet litt bak det andre - tærne i bakken. Strekk ut ved å føre hælen mot bakken. Kjenn at du bruker lårmusklene og setemusklene når du strekker ut. 
  7. Støtt deg til en stol, inntil en vegg eller lignende. Før det opererte beinet ut til siden og før det kontrollert ned igjen. Ikke ha sko på det opererte beinet når du gjør denne øvelsen. 
  8. Støtt deg med begge hendene på en stolrygg eller lignende. Stå med føttene i skulderbreddes avstand. Bøy i hofter og knær med lik tyngde på begge bein. 
  9. Trappegang opp med krykker: Løft det friske beinet opp, løft deretter det operert beinet og så krykkene. 
  10. Trappegang ned med krykker: Sett krykkene ned ett trinn, deretter følger det opererte beinet. Løft det friske beinet til slutt. 


Vær oppmerksom

De vanligste komplikasjonene ved hofteproteseoperasjon er infeksjon og at hoften går ut av ledd (forekommer hos ca. 1 prosent av pasientene).  

Det er viktig at du tar raskt kontakt med avdelingen dersom du får akutte sterke smerter eller tegn til infeksjon. 

Nerveskade kan en sjelden gang oppstå, men dette går som oftest helt eller delvis over av seg selv. 



Kontakt

Bærum sykehus Ortopedisk avdeling, Bærum sykehus

Kontakt Ortopedisk avdeling, Bærum sykehus

Oppmøtested

Hvis du er pasient, se innkallingsbrev for oppmøtested.
Bærum sykehus

Bærum sykehus

Sogneprest Munthe-Kaas vei 100

1346 Gjettum

Transport

Resepsjonen finner du rett frem innenfor hovedinngangen. Her kan du spørre om hjelp, eller du kan bruke informasjonstavlene ved resepsjonen for å finne avdelingen du skal besøke.


Resepsjonens åpningstider er:

Mandag–fredag kl. 07:00–20:00.
Lørdag–søndag kl. 10:00–18:00.
Hovedinngangen er åpen kl. 06:00–21:00.

Praktisk informasjon

​Apotek på Bærum sykehus

På apoteket ved Bærum sykehus kan du få ekspedert resepter og kjøpe reseptfrie legemidler og sykepleieartikler.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Apoteket ligger til venstre når du kommer inn hovedinngangen på sykehuset.

​Besøkstider Bærum sykehus

​Besøkstidene ved Bærum sykehus er fra 17 - 19, men kan variere litt mellom avdelingene.

For å unngå unødvendig smittespredning inn i sykehusene, ber vi deg vurdere å vente med sykebesøk dersom du er syk, for eksempel med forkjølelse eller omgangssyke. 

Vi oppforderer også til at du vasker hendene på vei inn og ut av sykehuset. 

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


​Blomster på Bærum sykehus

På grunn av allergier og infeksjonsfare er noen avdelinger blomsterfrie.

På Bærum sykehus er det ikke tillatt med blomster i pasientområdet på intensivavdelingen eller på medisinsk overvåkning. 

 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

Før du blir utskrevet fra behandlingsstedet skal du ha en samtale med helsepersonell. I samtalen oppsummeres behandlingen du har fått og hva du må være oppmerksom på de neste dagene.

Vi forteller deg også hva som er planlagt hvis du skal ha videre oppfølging på sykehus, hos fastlege, om du skal ha hjemmesykepleie eller om du skal på en institusjon.

Følgende kan være viktig for deg å vite om før du drar:

​Vi anbefaler alle pasienter å være aktive deltagere i egen utredning og behandling.

Før du blir utskrevet bør du få vite:

  • Om medisinene dine påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr.
  • Hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen.
  • Om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelsen.

Dette bør du spørre helsepersonellet om før du blir utskrevet:

  • Hva er det som er mitt hovedproblem?
  • Hva er det jeg selv skal passe på?
  • Hvorfor er det viktig at jeg gjør dette?

Før du reiser bør du sjekke at du:

  • forstår hva du har vært lagt inn for og hvilken diagnose og behandling du har fått hos oss.
  • vet hvilke medisiner du skal ta etter utskrivelse, at du vet hvorfor og hvordan du skal ta dem og at du har fått medisinliste og resepter.
  • vet hva du skal være oppmerksom på etter utskrivelse.
  • vet hvem du skal kontakte hvis du har spørsmål om oppholdet hos oss.
  • vet om du skal til oppfølging eller kontroll på behandlingsstedet, eller hos fastlege, og om du skal bestille time selv.
  • vet om utstyr eller andre hjelpemidler du trenger er bestilt samt når og hvordan det blir levert til deg.
  • har fått tilstrekkelig veiledning og opplæring i bruk av hjelpemidler og utstyr.

Kiosken på Bærum sykehus

Kiosken finner du ved sykehusets resepsjon.

Normale åpningstider:

Mandag–fredag: kl. 08:00–19:00.
Lørdag–søndag: kl. 11:00–19:00.

 

Åpningstider i påsken 2024:

Skjærtorsdag: kl. 11:00–19:00.
Langfredag: kl. 11:00–19:00.
Påskeaften: kl. 11:00–19:00.
1. påskedag: kl. 11:00–19:00.
2. påskedag: kl. 11:00–19:00.

 

 

Mat og drikke til inneliggende pasienter

Som pasient hos oss får du alle måltidene servert. Det finnes også mulighet for selvbetjening i enkelte avdelinger. Måltidenes innhold og når de serveres vil variere fra avdeling til avdeling. Informasjon om dette får du på avdelingen der du er innlagt.

Allergier og spesielle behov

Vi tilbyr kost ut fra sykdomstilstand og diagnose, mat med tilpasset konsistens og tilpasser måltidet til pasientens behov når det er nødvendig.

Dokumentasjon og oppfølging av ernæring

For å ivareta pasientens behov har vi tilrettelagt for screening av ernæringsstatus hos alle inneliggende pasienter. Vi dokumenterer ernæringsstatus, ernæringsplan og ernæringsinntak. Dette føres i pasientjournalen for å kunne gi best mulig oppfølging.​

​Minibank på sykehuset

Sykehuset har ikke minibank. Du kan betale med kort og ta ut penger i sykehusets kiosk.

Offentlig transport til og fra Bærum sykehus

Besøksadresse: Sogneprest Munthe-kaas vei 100, Gjettum.

Bærum sykehus ved Sandvika, vest for Oslo. Kommer du med tog, må du gå av i Sandvika og evt ta taxi eller buss til sykehuset. Bussen stopper ca 100 meter fra hovedinngangen.

​Enkelte pasienter tåler ikke parfymelukt. Derfor har Vestre Viken prosedyre for uniformbruk, der helsepersonell i hvit eller grønn uniform ikke skal bruke parfyme. Det er derimot ikke totalt parfymeforbud for pasienter og pårørende, annet enn ved Lungeposten (Medisin 2) ved Drammen sykehus. På avdelinger med kreft- eller lungepasienter blir det påpekt at man bør vise hensyn dersom besøkende har sterk parfymelukt. Dersom en pasient ikke tåler parfyme legger vi til rette for å ivareta pasienten så godt som mulig i forhold til dette hensynet.

Parkering ved Bærum sykehus

Gener​​​ell info

Det er parkeringsplass med totalt 700 plasser ca. 300 meter fra sykehusets hovedinngang. Det kan til tider være stort press på disse, så vi anbefaler at pasienter og besøkende benytter offentlig transport så langt det er mulig.

Klikk deg inn her for å lese mer om parkering ved Bærum sykehus

​Vi har ikke hotell for pasienter og pårørende ved sykehuset.

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Alle sykehusene i Vestre Viken er røykfrie.

Sykehusene i Vestre Viken er røykfrie. Det er totalforbud mot å røyke inne, og ute er det kun tillatt å røyke på anviste plasser.


Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

  • ​Ta med den faste medisinen du bruker. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
  • Morgenkåpe eller romslig treningsbukse med strikk i livet som kan reguleres.
  • Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Det er av hygieniske årsaker ikke tillatt å gå barbeint i sykehuset.
  • Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin.
  • Hjelpemidler du er avhengig av: for eksempel stokk, krykker, rullator og rullestol.

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

 

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, og hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

Andre virus

Gi oss beskjed hvis du tidligere har fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL).
Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset.

Åpningstider for blodprøvetaking:
Mandag–fredag, kl. 07:45–14:30.

Spesielle åpningstider: Onsdag før skjærtorsdag, jul– og nyttårsaften kl. 07:45–11:30
 
Oppmøtested:
Benytt sykehusets hovedinngang. Gå rett fram til høyre for resepsjonen og fortsett rett fram. Blodprøvetaking på venstre side. Se skilt.