Diagnose
Fibromyalgi, Drammen sykehus
Fibromyalgi er en tilstand karakterisert av langvarige utbredte smerter i muskler og skjelett, samt en følelse av utmattethet uten at man finner tegn til betennelse ved klinisk undersøkelse og blodprøver.
Utbredelse og årsak
Fibromyalgi er en av de vanligste årsakene til generaliserte smerter i muskelskjelettsystemet hos kvinner mellom 20 og 55 år. Tilstanden rammer 2-3 prosent av befolkningen og er rundt 6 ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn.
Man vet at endringer i måten hjernen oppfatter og håndterer smerte på spiller en rolle ved fibromyalgi. Genetiske og miljømessige forhold er også av betydning.
Symptomer og sykdomstegn
Typiske symptomer på fibromyalgi er kroniske og utbredte smerter i muskler og skjelett med smerter på begge sider av kroppen, både over og under livhøyde. I tillegg kan man kjenne seg stiv og nummen, samt ha brennende ubehag i armer og bein. En kraftig følelse av utmattelse er også typisk. Utmattelsen kjennes gjerne verre etter aktivitet, og man kan kjenne seg utmattet selv etter en lang natt med søvn.
Mange beskriver problemer med konsentrasjonsvansker og handlinger som krever rask tankeaktivitet, og over halvparten av dem som har fibromyalgi har hodepine. Depresjon er vanlig, og studier viser at 30-50 prosent er deprimerte ved diagnosetidspunktet. Andre symptomer er irritabel tarm, hyppig vannlating, svimmelhet og tørre slimhinner.
Utredning
Fastsetting av diagnose
Fibromyalgi er en klinisk diagnose. Det vil si at verken blodprøver eller bildeundersøkelser vil gi tilleggsinformasjon. Blodprøver blir likevel ofte tatt for å utelukke andre diagnoser. Diagnosen blir satt på bakgrunn av samtale og undersøkelse. Ved fibromyalgi er ofte det eneste funnet ved undersøkelse, ømme punkt ved trykk bestemte steder på kroppen.
Behandling
Optimal behandling av fibromyalgi krever ofte en kombinasjon av ikke-medikamentell og medikamentell behandling. Valg av behandling er avhengig av smerteintensitet, funksjon og assosierte symptomer som depresjon, følelse av utmattelse og søvnvansker.
Mange føler seg bedre i varmen, og trening i varmtvannsbasseng samt individuelt tilpasset treningsprogram med både styrketrening og kondisjonstrening kan være effektivt. Noen kan også ha nytte av kognitiv terapi eller psykomotorisk fysioterapi.
Det finnes ingen medisiner som kan kurere fibromyalgi. Antidepressiva, som for eksempel Sarotex, kan redusere smerter og føre til bedre søvn. Smertestillende, som paracetamol, kan være nyttig. Noen ganger kan det også være verdt å forsøke medisin som til vanlig blir brukt mot epilepsi, som Lyrica og Neurontin.
Oppfølging
Fibromyalgi er en tilstand som blir fulgt opp av fastlege. Enkelte blir henvist til en revmatologisk vurdering for å utelukke andre diagnoser. Dersom fibromyalgidiagnosen da blir bekreftet, trenger man ikke videre kontroller ved revmatologisk avdeling i sykehus.
Kontakt
Drammen sykehus
Revmatologisk seksjon, Drammen sykehus
Oppmøtested
Vi holder til i et eget bygg vis à vis inngangen til akuttmottaket ved Drammen sykehus.Drammen sykehus
Dronninggata 28
3004 Drammen