Diagnose
Blindtarmbetennelse, Ringerike sykehus
Blindtarmen er et lite vedheng som er festet til den første delen av tykktarmen. Her kan matrester eller små forsteinede avføringsklumper sette seg fast, som igjen kan føre til betennelse. Den betente blindtarmen må som regel opereres. Blindtarmbetennelse opptrer oftest hos unge voksne, men kan forekomme i alle aldre.
Blindtarmens funksjon
Blindtarmens funksjon er omdiskutert. Tidligere har en trodd at den var uten funksjon. Nyere forskning viser at den kan bære "vennlige" bakterier og frigjøre disse etter en episode med diaré og magesjuke. Dette for å raskere gjenopprette en normal bakteriekultur i tarmen.
Henvisning og vurdering
Dette er en akutt tilstand, og pasienter kommer til sykehuset via legevakt, eventuelt i ambulanse.
Utredning
Når blindtarmen er betent bør den opereres vekk for å unngå at den sprekker. Ved en betennelse opplever en magesmerter på høyre side av magen, feber og har utslag på blodprøvene. For å bli sikker på diagnosen, kan det være nødvendig med en ultralyd eller CT undersøkelse.
Behandling
Kikhullskirurgi (laparoskopi)
Ved kikhullskirurgi lager kirurgen et lite snitt ved navlen. Snittet er cirka en centimeter langt. Kirurgen fører et laparoskop gjennom åpningen. Laparoskop er et instrument med lys og kamera som gjør det mulig å se inn i bukhulen via en videoskjerm. Samtidig blir det laget to eller flere snitt lenger ned på magen for å kunne føre inn operasjonsinstrument. Den betente blindtarmen blir deretter fjernet.
Åpen kirurgi
Det kan av og til bli nødvendig med åpen kirurgi avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad. En sprukket blindtarm øker risikoen for en åpen operasjon. Ved åpen kirurgi blir det laget et snitt som går fra navlen og ned til underlivsbeinet.
Begge operasjonene blir gjort i narkose.
Oppfølging
Etter operasjonen skal du unngå å trene magemusklene i ca. 3 uker. Du vil som regel få reise hjem dagen etter operasjon. Dersom du er operert for en sprukket blindtarm kan det bli nødvendig med et par dager ekstra på sykehuset for ytterligere behandling med antibiotika.
Før hjemreise vil du få informasjon, og få med deg smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding. Om nødvendig ordner sykehuset med transport hjem.
Vær oppmerksom
Oppsøk lege om du har magesmerter på høyre side av magen og feber.
Kontakt
Ringerike sykehus
Kirurgisk og ortopedisk sengetun, Ringerike sykehus
Oppmøtested
Seksjonen befinner seg i 2 etg i somatisk bygg. Følg striper i gulvet fra hovedinngang og mot glassgangen. Ta heisen til 2 etg.Ringerike sykehus
Arnold Dybsjords vei 1
3511 Hønefoss