Behandling
Albuekirurgi hos voksne
En operasjon er nødvendig hvis det er avstand mellom bruddbitene eller om bruddet står skjevt. Målet med operasjonen er å sette bruddet på plass slik at det gror i riktig stilling. Det finnes forskjellige måter å operere ulike typer brudd og skader i albuen på.
De fleste blir operert med bedøvelse som gjør at du sover (narkose). Brudd i albuen opereres med skruer, metallplater eller protese, avhengig av typen brudd. Det som settes inn fjernes ikke, med mindre du får plager fra metallet eller hvis du får infeksjon.
For å lindre smerter etter operasjonen kan du ha behov for en nerveblokade: Det betyr at anestesilegen bedøver hele armen din. I de timene armen er bedøvet har du ingen, eller svært lite, bevegelse og følelse i armen.
Henvisning og vurdering
Når du har skadet albuen tar vi røntgenbilder for å se om den er brukket. Ved større bruddskader, vurderer vi disse nærmere med en CT-undersøkelse. I tillegg undersøker legen armen din for å sjekke om du har skader på nerver, blodkar, sener eller muskler.
Før
Når du kommer til sykehuset får du snakke med sykepleier og lege. Gjennom samtalen får vi nødvendige opplysninger om din helsetilstand og kan planlegge behandlingen bedre. Du får informasjon om hvilken bruddtype du har og hvordan vi skal operere deg.
Det er viktig at du forteller oss om smertene dine slik at du kan få best mulig smertelindring.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.
Under
Hvis du skal opereres i narkose kan du få lagt inn et kateter i blæra, mens du sover. Dette er et mykt gummirør som går via urinrøret til blæra og som gjør det mulig å følge med på produksjon av urin. Kateteret fjernes av en sykepleier dagen etter operasjonen.
Albuebrudd – operasjon i overarmsbeinet (humerus)
Det er to ulike operasjonsmetoder for denne typen brudd:
1. Operasjon med metallplate eller skruer (osteosyntese)
De fleste bruddene i nedre del av overarmsbeinet kan opereres med metallplater og skruer. Det vanligste er å bruke to metallplater, én på hver side av knokkelen. Mange av disse bruddene påvirker albueleddet og det er viktig å få bruddet på plass. Vanligvis vil du få et operasjonssår på baksiden av albuen.
2. Operasjon med delprotese
Noen brudd i nedre del av overarmsbeinet kan være vanskelig å sette sammen om beinet er knust i små biter eller hvis det er vanskelig å feste skruene til beinet. I disse tilfellene fjerner vi en del av bruddområdet og setter inn en protese i overarmsbeinet. Denne protesen vil fungere som ledd mot de to underarmsbeina. Brudd nederst i overarmsbeinet behandles ikke med gips. Du får god smertelindring slik at du skal klare å begynne å bevege albuen.
Albuebrudd – operasjon i spolebeinet (radius)
Det er to ulike operasjonsmetoder for denne typen brudd:
1. Operasjon med metallplate eller skruer (ORIF)
Hvis beinkvaliteten er god og bruddet består av få biter kan vi sette sammen og feste det med skruer eller metallplate(r). Du vil få et operasjonssår på utsiden av albuen.
2. Operasjon med protese
Hvis beinkvaliteten er dårlig og/eller bruddet består av mange biter setter vi inn en protese. Da fjerner vi den delen som er brukket og setter inn en protese laget av metall i spolebeinet. Du vil få et operasjonssår på utsiden av albuen.
Albuebrudd – operasjon i albuebeinet (ulna)
Denne typen brudd opererer vi enten med pinner og en type ståltråd, eller metallplate og skruer. Du får et operasjonssår på baksiden av albuen, og trenger ikke gips etter operasjonen.
Operasjon etter brudd med samtidig leddbåndskade
Dette er en mer kompleks albueskade som skjer når albuen har vært ute av ledd. Ved slike skader kan du få brudd i flere av knoklene i albuen, i tillegg til at leddbåndene på innsiden og/eller utsiden av albueleddet skades. Disse skadene må nesten alltid opereres.
Denne typen brudd opereres med enten metallplate, og/eller skruer, eller protese i spolebeinet. I tillegg må leddbåndene repareres.
Hvor du får operasjonssåret avhenger av hva som er skadet i albuen din. Av og til er vi nødt til å gipse eller sette på en midlertidig utvendig metallramme på albuen for at skadene skal gro. Når skaden har grodd tar vi av den utvendige rammen.
Etter
Etter operasjonen vil du bli overvåket på en overvåkningsavdeling i noen timer før du overflyttes til en ortopedisk sengepost. Under oppholdet tar vi regelmessige blodprøver av deg, blant annet for å følge med på blodprosenten din og om du har infeksjon.
Det er vanlig å oppleve en del smerte i det opererte området. Smerter varierer fra person til person, og hvilket inngrep du har vært gjennom. Smerter skal ikke være til hinder for aktivitet og opptrening. Det er derfor viktig at du gir oss beskjed når du begynner å få vondt.
At du trener selv er viktig for at albuen din skal bli best mulig. Albueleddet kan normalt beveges fra første dag. En fysioterapeut besøker deg på sengeposten dagen etter at du er operert for å gi deg informasjon om egentrening og vise deg øvelser.
Oppfølging etter brudd i albueregionen avhenger av hvilken type brudd du har. Du er på sengeposten hos oss i noen dager, opp mot en uke, til smertene er i bedring og du har kommet i gang med trening.
Tilhører du et annet sykehus, kan du bli overflyttet dit når operasjonen er gjennomført og formen din tillater det.
Etter at bruddet har grodd og du er mer i aktivitet, kan du merke smerter i området rundt albuen. Dette kan komme av at skruene som ble satt inn for å stabilisere bruddet irriterer sener og muskler. Skruene kan i så fall fjernes, men helst ikke før det er gått ett år etter operasjonen. Det er viktig ikke å fjerne skruer før vi er helt sikre på at bruddet er skikkelig grodd.
Det finnes tre større nerver i området rundt albuen; radialis-, medianus- og ulnaris-nerven. Etter en skade eller en operasjon kan disse nervene gi ulike typer av plager, blant annet dovenhet og/eller stikninger, smerter og muskelsvakhet i armen og hånden. Disse plagene er ofte forbigående, men det er viktig at du gir beskjed om dette.
Operasjonssåret
Operasjonssåret er sydd med sting og skal holdes tørt. Det betyr at så lenge bandasjen sitter godt, skal den ikke byttes. Dersom bandasjen løsner kan du legge på en ny bandasje, men du skal ikke ta på eller rengjøre operasjonsområdet. Stingene skal fjernes to til tre uker etter operasjonsdagen hos fastlegen din.
Vær oppmerksom
Infeksjoner og smerter
Komplikasjoner kan oppstå etter skader og operasjoner. En tidlig komplikasjon kan være infeksjon. Tegn på infeksjon er:
- rødflammet og irritert hud rundt såret
- hevelse
- væske fra såret
- feber
- smerter
Du kontakter sengeposten du var innlagt på hvis du har sterke, varige smerter eller mistenker infeksjon.