Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon

Ungdom på somatiske sykehus

Vestre Viken har en egen Barne- og ungdomsavdeling, denne finnes ved Drammen sykehus. I tillegg finnes det noe som kalles for Barnepoliklinikker som kun behandler deg på dagtid. Disse finnes ved Drammen sykehus, Ringerike sykehus og Hallingdal sjukestugu.

Barne- og ungdomsavdelingen finnes ved Drammen sykehus. Ved Ringerike sykehus og Hallingdal sjukestugu finnes det barnepoliklinikker. Dette er klinikker som kun behandler deg på dagtid. Dersom du må legges inn vil du som oftest bli sendt til Drammen sykehus, og i noen tilfeller vil du bli sendt til Oslo universitetssykehus. Barne- og ungdomsavdelingen og barnepoliklinikkene tar i mot deg som er mellom 0-18 år. I noen tilfeller vil de mellom 16-18 år måtte dra på voksenavdeling.

Ba​​rne- og ungdomsavdelinge​n​​​, Drammen sykehus

Barne- og ungdomsavdelingen består av flere seksjoner og enheter. De største pasientgruppene våre er barn og unge som har:

  • Diabetes og andre stoffskiftesykdommer
  • ​Mage- og tarmsykdommer
  • Nevrologiske sykdommer
  • Hjertesykdommer
  • Lungesykdommer og allergi
  • Nyre og urinveissykdommer
  • Blodsykdommer og kreft
  • Immunsviktsykdommer
  • Infeksjonssykdommer
  • Sykdommer og tilstander i nyfødtperioden​

Barne- og ungdomsseksjonen, Drammen sykehus

Barne- og ungdomsseksjonen er en del av Barne- og ungdomsavdelingen. Her tar vi imot barn og unge fra 0-18 år med alle typer medisinske og kirurgiske tilstander. Seksjonen består av Barnemottaket og en sengeenhet. Mottaket er bemannet hele døgnet. Hit kommer barn og ungdom som henvises som øyeblikkelig hjelp for vurdering og oppstart av behandling. Noen reiser hjem etter kort tid, mens andre observeres i inntil 48 timer. Trenger du lenger tid på sykehuset, blir du lagt inn på sengeenheten. 

Barnemottaket 

Hvis du blir sendt til sykehuset uten at du vet hva som feiler deg eller for eksempel hvis du har veldig høy feber, vil du komme til barnemottaket. Her vil du bli tatt imot av en sykepleier som gjør ulike målinger av deg. Sykepleieren vil blant annet måle blodtrykket ditt, pulsen din og sjekke vekten din. Etter dette må du vente litt, også kommer legen for å undersøke deg og prate med deg. Etter det bestemmer legen hva som skal skje videre, og hva slags utredning eller behandling som er nødvendig. 

Som oftest blir det tatt en blodprøve av deg. Da får du et stikk i armen, men det er mulig å få bedøvelse før blodprøven dersom du ønsker det. På barnemottaket vil du få god informasjon i forkant av alle undersøkelser, og du kan alltid komme med spørsmål eller uttrykke ønsker for hvordan du vil at undersøkelsene skal gjennomføres. Dersom legen bestemmer at du skal fortsette å være innlagt på barnemottaket vil du bli flyttet til et sengerom på det som kalles for sengeposten. 

Barne/ ungdom poliklinikk og dagbehandling og Ringerike sykehus​

I Vestre Viken finnes det barne- og ungdomspoliklinikk på Ringerike sykehus og Drammen sykehus. Poliklinikk og dagbehandling behandler deg som kun er inne for dagbehandling.

Det er legene som er ansatt på barne- og ungomdsavdelingen i Drammen som også har poliklinikk på Ringerike sykehus. Det vil si at noen kjører til Ringerike for å ha poliklinik kder. Om du kommer til Ringerike eller Drammen avhenger av hvor du bor, men også hva du trenger hjelp til eller hvilken diagnose du har.

Sengeposten ligger på Drammen sykehus, og er et behandlingstilbud for deg som må være på sykehus over natten. Her kan du lese om hvordan du kan forberede deg, rutiner og hvordan det er å være innlagt, og hva som skjer etter behandlingen er ferdig og du er klar til å dra hjem.

Et par personer som sitter ved en skranke i et rom med et skilt
På sengeposten finner du hyggelige sykepleiere i resepsjonen.

Pakkeliste

Ungdomsrådet har laget en pakkeliste med forslag til hva som kan være lurt å ha med seg når du skal være innlagt og få behandling på sykehus. 

  • Du får låne sykehusklær, men det kan være greit å pakke med seg noen egne klær til normal bruk.
    Du får både frokost, lunsj og middag på sykehuset, men du kan ta med deg noe snacks du syntes er godt. 
  • Du får normalt medisiner på sykehuset, men det kan være lurt å ta med medisiner i tilfelle sykehuset ikke har de samme som du går på.
  • Ta med deg de toalettsakene du bruker til vanlig
  • Det kan også være lurt å ta med seg noe som du kan holde på med mens du er innlagt, dette er forslag fra Ungdomsrådet til hva du kan ta med deg:
    • Mobiltelefon, hodetelefoner og musikk
    • Bøker, tegneserier, blader 
    • Gitar, eller et annet instrument 
    • Pc, nettbrett/ipad, Nintendo 
    • Tegnesaker, malesaker, strikketøy
  • Husk også lader til elektronikk! 
  • ​Det kan også være at avdelingen har oppgitt andre ting du skal ta med deg, men dette får du beskjed om fra avd​elingen.

Rutiner

Blir du innlagt på sengeposten blir du undersøkt hver dag, og noen må ta blodprøver mens de er innlagt. Bioingeniører går runder på avdelingen og tar blodprøver til faste tider hver dag, kl. 08:00, 12:30, 19:00, 22:00 eller på andre tidspunkter dersom det er behov. I tillegg er det legevisitter mellom kl. 10:00 og kl. 14:00 på hverdagene. Legevisitt betyr at legen kommer inn til deg på rommet for å undersøke deg eller prate med deg. Det er mye som gjøres på rommet, men noen undersøkelser foregår andre steder. Dette er for eksempel undersøkelser som røntgen-bilder, MR (en undersøkelse som tar magnetiske bilder av det som foregår inni kroppen din), ultralyd-bilder og lignende. 

Dersom du trenger fysioterapeut eller ernæringsfysiolog kommer disse til deg. Disse kommer som hovedregel på dagtid mellom kl. 08:00 og kl. 16:00, 

De mest vanlige undersøkelsene og prosedyrene som skjer når du er innlagt på sengeposten er at det blir tatt blodprøver, og at det blir lagt inn en perifer venekanyle i en av blodårene dine. En perifer venekanyle er et slags plastrør som blir satt i en blodåre, slik at du kan få medisiner gjennom denne. 

Når du er innlagt kan du som regel sove så lenge du vil, men noen ganger er vi nødt til å vekke deg eller gjøre avtaler om når du må stå opp. Vi kommer inn og ser til deg om natten også. 

Noen undersøkelser krever at du må faste. Hvis du får beskjed om å faste, så vil det si at du ikke kan spise mat på 6 timer. Du kan drikke vann, saft eller brus inntil to timer før undersøkelsen. 

Vår hovedoppgave på sengeposten er å utrede og behandle deg på best mulig måte. Samtidig skal du vite at vi er interessert i deg og dine behov, ikke bare sykdommen din.​​​

 

På sengeposten finnes det en buffet hvor det alltid står fremme noe mat, som regel brødskiver eller knekkebrød. Utenom buffeen får du servering til frokost, lunsj, middag og kvelds. Til lunsj er det varmmat. Dette kan for eksempel være suppe, pai, vårruller eller karbonader. Til middag kan du velge mellom fisk eller kjøtt. Dersom du ikke spiser fisk eller kjøtt kan vi ordne vegetarmat. I tillegg blir det tatt hensyn til allergier og intoleranse. Vi har også pizza, pølser og pannekaker i fryseren som vi kan lage til deg i tillegg til maten i buffeen. Det er mulighet for å kjøpe egen mat, eller bestille mat for egne penger og få det levert på sykehuset. På avdelingen finnes det et kjøleskap hvor du kan sette egen drikke og mat, og i tillegg finnes det en mikrobølgeovn du kan bruke når du vil.

En monter med mat
Matbufeen på sengeposten kan brukes av deg som er innlagt, og én pårørende. Her finner du blant annet enkel brødmat og pålegg.
Et rom med bord og stoler
På sengeenheten finnes det også en mikrobølgeovn du kan benytte deg av, og et kjøleskap hvor du kan sette fra deg mat og drikker du kjøper selv.

De fleste rommene på sengeposten er enerom, så du slipper sannsynligvis å sove på rom med andre. Bad og toalett er felles og må deles. Vi har ingen spesielle besøkstider, så besøket ditt kan komme og gå som de vil. Når du er innlagt kan du ha en person som sover hos deg på rommet. Dette kan være mamma eller pappa, men også en helt annen person som for eksempel besteforeldre, søsken, tante/onkel, en venn eller kjæreste. Dette avtales med de som jobber på avdelingen.

Når du er innlagt på Barne- og ungdomsavdelingen ved Drammen sykehus får du tilbud om å gå på sykehusskolen. Alle barn og unge som ligger på sykehus har rett til opplæring, og man vil ikke få fravær for de periodene man får opplæring på sykehuset. Sykehusskolen har lærere som kan bistå i alle fagene du har på skolen, og de hjelper deg også med å ha kommunikasjon med skolen din. 

Sykehusskolen ved Drammen sykehus holder til i 14. etasje. I tillegg til et rom for undervisning har Sykehusskolen har kjøkken og hobbyrom. Det er derfor fult mulig å gjennomføre mat og helse og kunst og håndtverk her. 

Alle barn og unge har lovpålagt rett til skolegang frem til 10. klasse, og sykehuset vil derfor kunne tilpasse seg slik at alle innlagte får et tilbud om skolgang i denne perioden. Det kan for eksempel gis tilbud om å ha undervisning på pasientrommet, men dette må avtales når du kommer til sykehuset​​. ​I tillegg kan det gjøres andre avtaler, men også dette må avtales på sykehuset. 

Et bord med en bærbar datamaskin på den foran en bokhylle
Slik ser det ut på sykehusskolen
En TV på en hylle
Sykehusskolen er blant annet utstyrt med TV og elektrisk gitar.

På Barne- og ungdomsavdelingen på Drammen sykehus er det et lekerom som er ment for det minste barna, og det har leker for de minste. Leketerapi er et tilbud for barn, hvor man kan leke og koble av. Da får man mulighet til å tenke på noe annet enn sykdommen sin. Leketerapi en skal være et fristed – fritt for undersøkelser og prøver.

Et rom med bord og stoler
Slik ser det ut på lekerommet.

På barne- og ungdomsavdelingen ved Drammen finnes det et sanserom for de som er innlagt på somatikken. Sanserommet skal være et trygt og rolig sted for barn og ungdommer. Unødvendige stimuli stenges ute og sansene stimuleres med blant annet følbare inntrykk, musikk og lyseffekter.

Et rom med stor skjerm og en stor skjerm med fisk
Slik ser det ut på sanserommet.
Et rom med to senger

 

I 14. etasje ved Drammen sykehus finnes det et ungdomsrom. Dette kan man bruke når man vil, og det er også en god mulighet å ta med seg venner hit. Hvis man ønsker å kose seg litt ekstra går det an å bestille pizza og ta den med hit. På Drammen sykehus finnes det også masse brettspill du kan låne, flere av disse er låst inn i skap, så spør en ansatt om hjelp dersom du ønsker å låne eller sjekke ut utvalget.

Et rom med TV og hyller
Her ser du litt av hvordan det ser ut på ungdomsrommet, og bibliotek-kroken som ligger rett utenfor.

 

​På Drammen sykehus finnes det flere ting å finne på når du ikke får behandling.

Et spillbord med en kurv og en kurv med en kurv og en datamaskin
I 14. etasje er det lagt til rette for fysiske aktiviteter. Her finnes det blant annet et fussballbord, innebandykøller, diverse baller og litt andre leker.
Hyller med ulike elementer
Hvis du ønsker å utfolde det kreativt finnes det er stort utvalg med ting du kan holde på med. Dette er som regel låst inn i skap, så spør en av de ansatte om de kan hjelpe deg. I disse skapene finnes det også lego du kan låne.
Et bord med stoler og planter på det ved et gjerde og en vannmasse
I 14. etasje finnes det en terrasse som kan brukes av pasienter. Her finner du sitteplasser og utsikt over Drammen.

Når du skrives ut fra sykehuset kan det hende du må følges opp av fastlegen din eller på sykehuset. Både lege og sykepleier vil snakke med deg før du reiser hjem, og de vil informere deg om hva du eventuelt må gjøre. Kanskje det er noe du må passe på etter en operasjon, eller kanskje du må begynne med noen nye medisiner. Det er ikke helt sikkert behandlingen din er ferdig selvom du skal hjem fra sykehuset.

I noen tilfeller må du komme tilbake til sykehuset for kontroll. På kontrollen vil legen sjekke hvordan du har hatt det etter operasjonen eller behandlingen. Noen ganger må du ta nye undersøkelser og prøver. 

Hvis du er alvorlig syk har behov for øyeblikkelig hjelp vil du komme til akuttmottaket. De som kommer hit blir som oftest sendt av fastlegen sin, av legevakten eller hentet med ambulanse. Ofte er det endel ventetid på akuttmottaket, men flinke sykepleiere og leger vurderer hvor akutt situasjonen din er når du kommer, ​og du får god hjelp når det er din tur. Det er akuttmottak både ved Drammen, Bærum, Ringerike og Kongsberg sykehus. ​

Hva er akuttinnleggelse?

Dersom du blir akutt syk med alvorlig sympto​mer kan det være at du blir akutt innlagt. Det er helsepersonell som vurderer om det er behov for en akuttinnleggelse. En akuttinnleggelse kan skje hele døgnet.

Dersom du ikke er frisk nok til å dra hjem ett​​er du har blitt behandlet ved akuttmottaket, vil du som regel bli overført til en annen avdeling til du blir frisk nok.

Hvordan foregår en akuttinnleggelse?

Når du ankommer akuttmottaket vil helsepersonell vurdere hvor alvorlig situasjonen din er, og behandlet deg når det er din tur. Hvor fort det blir din tur avhenger blant annet av hvor syk du er og hvor mange som venter på hjelp. Dersom du er kritisk syk og ikke kan vente får du behandling med en gang. ​

Som barn og ungdom påvrikes man når noen i familien er syke. Da er det viktig at de voksne er åpne og ærlige om hva som skjer og at du som ung har en forståelse av hva det innebærer å være pårørende.

Det finnes flere alternativer for deg som er pårørende og trenger noen å snakke med. Pårørendesenteret​ har både hjelpetelefon og hjelpechat som kan brukes anonymt. 


Unge pårørende er en nettside for deg som er opp til 18 år. Her finnes det masse informasjon om det å være pårørende, og det er muilighet til å stille spørsmål.

Hvis du er pårørende til en med kreft, kan du ringe kreftforeningens rådgivningstjeneste på 21 49 49 21​, eller benytte chat-tjenesten.

Video fra Ungdomsrådet om det å kjenne en som er syk:

Video fra Ungdomsrådet om det å kjenne en som er syk

Noen ganger kan det være vanskelig å snakke om det å være pårørende, spesielt med de du allerede kjenner. Det finnes flere alternativer for deg som ønsker å snakke med noen utenom sykehuset, familie, venner og bekjente. Det finnes hjelpetelefoner du kan ringe, chat-tjenester og støttegrupper. Her kan du dele tanker helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

​Mental Helse har både en hjelpetelefon (116 123) og en chat-tjeneste for ungdom​. Her kan du snakke om hva som helst og du er helt anonym.


Kors på halsen er et tilbud hvor man kan snakke om hva som helst. Enten på telefon (800 33 321​) eller via en chat-tjeneste.​ Det trenger ikke være noe alvorlig, her kan du for eksempel snakke om alt fra forelskelse, til familietrøbbel og det som skjer i kroppen. 


Alarmtelefonen for barn og unge kan ringes (116 111​) dersom du opplever vold, overgrep og omsorgsvikt hjemme. ​

HelseNorge har laget en ​oversikt over flere alternativer til hjelpetelefoner, chattetjenester og støttegrupper 

På HelseNorge finner du informasjon om og tilgang til helsetjenester. Dette er en offentlig nettside, ikke i regi av Vestre Viken. Det vil si at her finner du også informasjon om helsetjenester og informasjon som ikke har noe med Vestre Viken å gjøre. 


Blant annet er det her du kan se informasjon om, eller bytte fastlegen din. Her finner du også din egen pasientjournal. Du som er mellom 16 og 18 år er helserettslig myndig og kan selv bestemme over egen helse. 


På HelseNorge finnes også informasjon om dine medisiner, og hva slags medisiner du har på resept. I tillegg kan du bestille, se og endre legetimer her. 


Du finner mer informasjon om blant annet hvordan du lager deg bruker på HelseNorge sine nettsider.

 

Hvordan bruke Hels​eNorge fr​​a man er 16 år​​

Når du er innlagt på sykehus har du spesielle rettigheter. Du har de samme rettighetene til behandling som alle andre som ligger på sykehus, og i tillegg har du spesielle rettigheter fordi du er under 18 år. 


Dine rettigheter: ​​

  • Du har rett til å ha minst en av foreldrene dine hos deg mens du er på sykehuset. 
  • Du har rett til besøk når du ønsker det, dersom du ikke er så syk at legene mener du ikke kan ha besøk. 
  • Både du og foreldrene dine har rett til å få informasjon om hva som feiler deg. 
  • Du har rett til undervisning mens du er på sykehuset, slik at du klarer å følge opp skolen. ​
  • Du har rett til å få informasjon om sykdom og behandling på et språk som er forståelig for deg.

Taushetsplikt 

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de ikke skal fortelle videre til noen andre det du har fortalt dem. 

Foreldre kan likevel ha rett på informasjon, dersom legen eller psykologen mener foreldrene dine trenger informasjon for å kunne ta vare på deg. Det gjelder frem til du er 18 år. 

 

12 år​

Fra du er 12 år skal du få samme informasjon som foreldrene dine om sykdommen din, behandlingen og lignende. Leger, psykologer og andre som har med helsen din å gjøre skal spørre deg om meningen din når det gjelder helsen din og behandlingen du får.

Du skal bli tatt mest mulig hensyn til nå​​​r det gjelder hva du synes om hvilken behandling du kan få, når du ønsker undersøkelse eller behandling, og hvem som skal være med deg på sykehuset. Helsepersonell skal ikke gi fortrolige opplysninger om deg til foreldrene dine hvis du er sterkt imot det, og helsepersonellet finner at dine grunner bør respekteres.


16 år - 18 år

Du er helserettslig myndig og har rett til å bestemme selv i saker som angår din egen helse. Helsepersonell har plikt til å gi det informasjon tilpasset deg slik at du forstår den og kan ta overveide valg. Du bestemmer selv i alle de aller fleste saker (se unntakene under avsnittet), og helsehjelp kan bare gis hvis du samtykker. Det kan være vanskelige valg. En god idé kan fortsatt være å ta med foreldre, venner eller kjæreste i beslutningen. 

 

Unntak - når du er 16 år finnes det noen unntak i hva du kan bestemme selv. Du kan for eksempel ikke bestemme selv at du ikke skal motta kreftbehandling eller få blodoverføring. Dette blir bestemt av de som har ansvaret  for deg frem til du er fylt 18 år.

Ungdomsrådet er et råd i Vestre Viken som består av ungdommer som har erfaring fra både fysiske og psykiske helseutfordringer. Ungdomsrådet skal bidra til å forbedre pasienttilbudet for unge, og sørge for at det er god brukermedvirkning for ungdom i Vestre Viken.  Brukermedvirkning betyr at man som pasient selv skal kunne ha påvirkning og innflytelse i egen behandling.

En gruppe kvinner som poserer for et bilde

Kontakt gjerne Ungdomsrådet på epostadresse: ungdomsraadet@vestreviken.no eller på Facebook.


Lyst til å bli med i Ungdomsrådet ​?

Sist oppdatert 22.05.2024