Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Energi- og proteinrik kost

Enkle råd og tips

En skål med yoghurt toppet med granola og friske bær, omgitt av små skåler med bær, nøtter og frø.

Generelt

  • Vekt må tas ukentlig og nattfasten må være kortere enn 11 timer.
  • Oppmuntre til å spise til alle fire måltider og tilby to mellommåltider ved lavt inntak til hovedmåltider.
  • Ha salte kjeks, sjokolade, nøtter etc. tilgjengelig for småspising.
  • Tilby alternativer dersom pasienten ikke ønsker det som serveres.
  • Bruk helfete og sukkerholdige produkter fremfor magre og sukkerfrie.
  • 30 ml x 4 med Nutridrink Compact protein (300 kcal, 18 g protein). Gis etter måltid.
  • Multivitamin- og mineraltablett anbefales daglig.

En ss olje inneholder 100 kcal, en ss fløte inneholder 40 kcal, en måleskje Fresubin Protein pulver inneholder 4,4 g protein.

  • Bruk godt med meierismør og pålegg på brødskivene
  • Ha dobbelt lag pålegg og/eller to typer pålegg, eks. ost og skinke, ost og syltetøy eller fiskepålegg og egg
  • Tilby egg som pålegg eller ved siden av brødmåltidet
  • Del brødskivene i to og ha ulikt pålegg på hver halve skive

  • Prioritere å spise proteinkilden til middag (kjøtt, fisk, kylling).
  • Server godt med saus. Saus kan berikes med ekstra med fløte eller smør og 1-2 måleskjeer Fresubin Protein pulver.
  • Ha på ekstra smeltet smør, rømme, remulade el.l.
  • Pasienten bør spise seg mett på middag, dessert som eget måltid.

  • Dessert daglig som et eget måltid en liten stund etter middag.
  • Tilby alternativer hvis pasienten ikke ønsker det som serveres, f.eks. beriket yoghurt, frukt/bær med vaniljesaus/ kesam/ næringsdrikk med vaniljesmak, kjeks med smør og/eller ost, sjokolade.
  • Tilby E+ kremet måltid (1 stk gir 240 kcal, 7,5 g protein).

  • Server suppe sammen med 1 brødskive med godt med meierismør. Berik med 1 ss rapsolje eller 2 ss fløte.
  • Tilby beriket Rett i koppen-suppe som alternativ hvis pasienten ikke ønsker dagens suppe.
  • Ulike berikningsmuligheter: Lages med H-melk og tilsettes 1 ss rapsolje / Lages med 150 ml vann og 50 ml fløte / Lages med 100 ml vann og 100 ml næringsdrikke med nøytral smak
  • Tilby E+suppe (1 dl gir 150 kcal og 7,5 g protein)

  • Havregrøt, risgrøt, semulegrøt: Lages på H-melk og med godt med smør og sukker på. Berikes med 1 ss rapsolje/2 ss fløte og 3 ms Fresubin Protein pulver.
  • Yoghurt: Berikes med 1 ss rapsolje og 1 ms Fresubin Protein pulver pr beger.
  • Salte kjeks med smør og/eller ost (hvitost, brunost, smøreost, kremost, blåmuggost etc)
  • Omelett laget på egg og fløte. Evt. tilsatt ost, skinke, grønnsaker.
  • Smoothie beriket med 2 ms Fresubin Protein pulver per glass.

  • Mest mulig energiholdig drikke (H-melk, kulturmelk, biola, smoothie, saft, juice, brus)
  • Tilby E+melk (1 dl gir 175 kcal og 7,5 g protein)
  • Tilby E+ smoothie (1 dl gir 150 kcal og 7,5 g protein)
  • Biola kan blandes 50:50 med E+ melk
  • Biola kan blandes 50:50 med melkeliknende næringsdrikk
  • Juiceliknende næringsdrikk kan blandes 50:50 med juice eller saft

Sist oppdatert 02.12.2025