Reduserer infeksjonsfaren

Ny metode for å ta vevsprøve av prostata gir betydelig redusert infeksjonsfare.

Publisert 28.06.2019
Sist oppdatert 17.01.2023
Thomas Fredrik Næss-Andersen, Marianne Ugstad, Elisabeth Aas og Mari Skramstad
Overlege Thomas Fredrik Næss-Andresen og sykepleierne Marianne Ugstad, Elisabeth Aas og Mari Skramstad.

​Ved utredning av mulig prostatakreft tas det vevsprøve av prostata for å kunne stille en sikker diagnose. Vanligvis tas denne prøven ved at man stikker en nål fra endetarmen og inn i prostata. Da kan man trekke med tarmbakterier inn i prostata og urinveiene, som igjen kan gi kraftig og alvorlig blodforgiftning.

På Drammen sykehus kan de nå, som det andre offentlige sykehuset i Norge, tilby Koelis fusjonsbiopsi (prostatavevsprøve) ved at man i stedet stikker nålen igjennom huden mellom anus og pungen (mellomkjøttet).

- Denne metoden har vist seg å redusere andelen alvorlige infeksjoner etter biopsi betraktelig, sier overlege ved Kirurgisk avdeling på Drammen sykehus, Thomas Fredrik Næss-Andersen.

På slutten av fjoråret var det mye oppmerksomhet i media rundt denne måten å ta vevsprøve. Det førte igjen til økt etterspørsel og at mange pasienter heller ble henvist til private som utfører denne type prøvetaking.

- Mange av våre pasienter leser seg opp før undersøkelse, og de etterspør denne utredningsformen. Vi tror derfor at dette tilbudet er både savnet og ventet, sier Næss-Andresen.

Utstyret som trengs for å gjøre denne type undersøkelser er snart også på plass på Bærum sykehus, og de vil i løpet av kort tid også starte opp med dette tilbudet. Selv om pasientene ønsker å ta vevsprøve på denne måten, vil det ifølge Næss-Andresen også gjennomføres en del tradisjonelle vevsprøvetakinger.

- Det vil alltid være unntak der vi mener at vevsprøve tatt via endetarmen er å foretrekke. Dette kan blant annet henge sammen med hvor i prostata en mulig kreftsvulst ligger, sier han.