God tid til å svare på spørsmål

Som førstegangsforeldre har Anette Ellingsen og Kjetil Ruud mange spørsmål. På fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus har de ansatte god til å svare – selv om det er midt på natta.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 30.06.2022
Sist oppdatert 10.01.2023
FØdeavdelingen på Kongsberg.

Førstegangsforeldrene Anette Ellingsen og Kjetil Ruud sammen med datteren Hedda Sofie.

I sommervarmen på barselavdelingen er det rolig i korridorene selv om det er full avdeling. På et enerom ligger Anette Ellingsen med sin fire dager gamle Hedda Sofie i armene. Pappa Kjetil Ruud er ikke lagt unna. Hans seng er skjøvet helt inntil, og danner en improvisert dobbeltseng. Hedda Sofie sover rolig i armene på mor, lykkelig uvitende om den litt dramatiske starten hun hadde på livet. 

Blødning

13 dager før terminen våknet mamma med intense magesmerter hjemme i Hokksund. I et forsøk på å komme seg på toalettet begynte hun å blø. Ikke bare litt, men mye. Fødeavdelingen ble kontaktet, far fylte passasjersetet med håndklær, og midt på natten satte de kursen for Kongsberg. 
Vel framme hadde blødningen avtatt litt. Anette ble undersøkt etter alle kunstens regler, og det ble konstatert at barnet hadde det bra. Men så startet blødningen på nytt. 

Full beredska​p

Det gikk ikke lang tid før det ble bestemt at barnet skulle forløses med keisersnitt. Den vordende moren fikk spinalbedøvelse og så bar det av gårde til operasjonsstua. 10 minutter etter ble Hedda Sofie lagt på mors bryst, frisk og fin. 

- Jeg rakk egentlig ikke å bli redd. Det skjedde så fort og hadde veldig fine og rolige folk rundt meg hele tiden, forteller mammaen. For pappaen ble det heller ikke den fødselsopplevelsen han hadde sett for seg.

- Men det gikk fint. Jeg fikk være med inn og oppleve det hele selv om det gikk litt fortere enn vi hadde sett for oss, sier han rolig. 

Fødeavdelingen på Kongsberg er mindre enn for eksempel i Drammen. Men det betyr ikke at beredskapen er dårlig. Avdelingsjordmor Inger Johnsen Brøndbo forteller at de har god beredskap til å håndtere fødsler som dette.

- Vi har all nødvendig beredskap for å kunne forløse med keisersnitt – også når det haster. Vi har nødvendig bemanning med anestesipersonell, både leger og sykepleiere. Disse er viktige hvis det skulle oppstå akutte situasjoner. I tillegg har vi svært godt samarbeid med føde- og barselavdelingen i Drammen som har barnelege hele døgnet. Hvis vi trenger vurdering av lege så har vi gode muligheter i video-konsultasjon, forteller hun. 

Hedda Sofie født på Kongsberg sykehus.


Øns
ker flere fød​ende
Kongsberg sykehus er naturlig nok førstevalget til vordende foreldre i Kongsberg og oppover Numedalen. 

For de som er bosatt i Øvre Eiker derimot opplever man økende tendens til at flere ønsker seg til Drammen, selv om veien er like kort til Kongsberg. Konsekvensen blir stor belastning i Drammen og roligere i Kongsberg. 

- Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, men det kan hende at mange tenker at det er tryggere i Drammen, blant annet fordi de har barnelege døgnet rundt, sier Ellingsen. 

Avdelingsjordmoren tror også det kan ha betydning. I tillegg til at man i Drammen har nyfødt intensivavdeling. 

- Men det er heldigvis ekstremt sjelden barn havner der. Dessuten så gjør vi en seleksjon slik at de som er i risikogruppene, tas imot i Drammen, forteller hun. Derfor mener hun at det er like trygt å føde i Kongsberg som i Drammen. 

- Og ikke minst har vi bedre tid her, forteller hun. – Spesielt på barsel. ​

Avdelingsjordmor Inger Johanne Brøndbø på Kongsberg sykehus.

Avdelingsjordmor Inger Johanne Brøndbo på Kongsberg sykehus.

​Aldri utrygt

- Selv ikke når vi skjønte at det ble keisersnitt, føltes det utrygt. Vi har i det hele tatt følt oss veldig godt ivaretatt her i Kongsberg. Vi hadde hørt at det var bra, men synes det egentlig har vært bedre enn vi hadde forventet. Vi har fått beskjed om at vi bli så lenge vi trenger, folk hilse i korridorene og er alltid tilgjengelig for spørsmål, forteller det fornøyde foreldreparet. 

Hedda Sofie er parets første barn. De er ikke i tvil om at Kongsberg var det rette stedet.

- Vi hadde valgt det samme en gang til. Uten tvil, sier de. 

Avdelingsjordmor Inger Johnsen Brøndbo håper flere vil se fordelene ved å føde på en mindre enhet. 

- Vi ønsker oss flere fødende. Vi er en mindre avdeling, men kvaliteten, og evnen til å håndtere akutte situasjoner, er like god som på en stor avdeling, slår hun fast. ​