Kirurgisk biopsi av bryst 

 
Hva er kirurgisk biopsi?
En kirurgisk biopsi er en liten operasjon, oftest i lokalbedøvelse, hvor deler eller hele området man ønsker å avklare fjernes.

Hvorfor gjøres undersøkelsen?
Denne prøven tas for å få et endelig svar, der andre prøver (celleprøve, vevsprøve), ikke har gitt noen sikker diagnose.

Pasientforberedelser
Man trenger ikke være fastende til en kirurgisk biopsi. De som bruker blodfortynnende medisiner får beskjed om å slutte med dette der det er nødvendig. Bruker du blodfortynnende medisiner og ikke har fått noen beskjed med hensyn til om du skal slutte med dem før operasjonen eller ikke, ta kontakt med oss på telefon 32 86 23 60.

Undersøkelsen
Biopsien gjøres på Brystdiagnostisk senter i Drammen, på egen operasjonsstue. Pasienten møter på Brystdiagnostisk senter et kvarter før undersøkelsen, og trenger ikke være fastende.

Hvis man er veldig nervøs og engstelig kan man be om noe beroligende før inngrepet. En bør da møte 30 minutter før. 

Det blir lagt et lite snitt i huden i lokalbedøvelse, for å få fjernet området. Noen ganger må man merke området med merkestreng eller tusj for å få med det aktuelle området.

Vevet som blir fjernet blir sendt til analyse. Dette tar ca 14 dager. Det blir vanligvis avtalt time enten med kontroll på poliklinikken BDS (brystdiagnostisk senter) eller ringetime for svar. Inngrepet tar ca 45 minutter.

Observasjon og etterbehandling
Vi syr med tråd under huden som løser seg opp av seg selv. Det er da ikke nødvendig å fjerne sting. Vi bruker flytende plaster på såret med Micropore tape over. Det legges en tørr kompress utenpå. Vi sender med deg en ekstra kompress som du kan skifte hvis du ønsker det.

Tapen og plasteret skal sitte på til du skal til kontroll, eller til det faller av av seg selv. Du kan dusje dagen etter operasjonen, men karbad bør du vente med en uke. Du kan dusje direkte på tapen og plasteret.

Den første dagen skal du ta det litt med ro. Ikke trene, gjøre tungt husarbeid eller lignende. Deretter kan du gjøre det du pleier.

Sårsmerter som du har første døgnet kan du ta Paracet- eller Pinex-tabletter for, som du kjøper på apotek uten resept.

Ved mistanke om blødning eller sårinfeksjon ta kontakt med oss ved Brystdiagnostisk senter: 32 86 23 60

 ‭(Skjult)‬ Kategorier

 ‭(Skjult)‬ Diagnoser

 Relevante enheter

 ‭(Skjult)‬ Relevente undersøkelser


Publisert 14.11.2011 14:05 | Endret 14.11.2011 14:12 
2013©Vestre Viken HF | Organisasjonsnummer: 894 166 762 | Telefon sentralbord: 03525 | Faks: 32 80 46 79 | Kontakt oss
Ansvarlig redaktør: Frank Reiersen | Webredaktør: Linn Kristin Haavaldsen