- Dere har reddet liv 

Torsdag tok ambulansesjef Bjørn Hammer i mot helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på AMK-sentralen. Der traff hun personell fra AMK og prehospitale tjenester som deltok i redningsaksjonen på Utøya på fredag. Ministeren fikk høre sterke historier og uttrykte stor takknemmelighet over arbeidet.
Av Birgitte Elise Bøen, Vestre Viken HF
 

- Dere har stått på og gjort en fantastisk innsats som det står stor respekt av, åpnet ministeren. - Vi hadde ikke hatt råd til at noe sviktet denne kvelden. Dere må ta med en takk til alle kolleger og jeg er dypt takknemmelig. Dere har reddet liv, fortsatte hun.

Norges største ambulanseaksjon
Også statssekretær Robin Kåss roste arbeidet som ble gjort fredag.
- Det er mange mennesker som ikke hadde vært i live om det ikke hadde vært for dere. Jeg er ekstremt imponert over innsatsen, sa Kåss og la til med 42 ambulanser og åtte helikoptre er fredagens innsats norgeshistoriens største ambulanseaksjon.

Ønsket å høre historiene
Helseministeren ønsket å høre hvordan fredagen hadde vært og hvordan det hadde vært på jobb denne kvelden. Hun fikk høre fra de som var tok i mot de første telefonene fra Utøya, fra de som først kom med de første ambulansene og videre om det tette samarbeidet for å ta seg av de skadde på stedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Noen av de ansatte som deltok i redningsarbeidet fredag 22. juli 2011.
Noen av de ansatte som deltok i redningsarbeidet fredag 22. juli 2011.
FOTO: BIRGITTE BØEN, VESTRE VIKEN HF

Kanskje siste samtale
Hilde Fredriksen er fagutviklingssykepleier og jobber på AMK-sentralen. På grunn av bomben ved regjeringskvartalet var det allerede økt beredskap på AMK-sentralen da alarmen om skyting på Utøya gikk.
- Vi fikk den første telefonen fra Utøya kl. 17:24. Deretter ringte det kontinuerlig og det ble en storm av telefoner, forteller Fredriksen. Hun satt på AMK-sentralen hele fredag og fortalte at mens de til vanlig holder linjen lengst mulig med innringer, valgte de på fredag å ta i mot så mange samtaler som mulig.
- Det var mange som ringte oss. Vi ønsket å svare og snakke med flest mulig, så derfor hadde vi korte samtaler med de som ringte inn. Vi forsøkte å gi råd, og å være så rolige som mulig, fortalte hun. Det gjorde et ekstra inntrykk å vite at dette kunne være den siste samtalen de hadde.

Preger de ansatte
Historiene til ambulansepersonellet vitner om en situasjon som er vanskelig å sette seg inn i for utenforstående. Det var til tider uvisst hvor mange gjerningsmenn det var på øya og om det var plassert ut bomber. En ambulansearbeider uttrykte fredagens opplevelser slik:
- I ettertid kommer tankene om at det ikke var noen hyggelig opplevelse. Men der og da var det et godt samarbeid mellom etatene og vi konsentrerte oss fullt og helt om å gjøre jobben vår og ta oss av de skadde, fortalte ambulansearbeideren.

Stolt av innsatsen
Både AMK, ambulansearbeiderne og ansatte inne på sykehusene får skryt, både eksternt og internt.
Tilbakemeldingene går på at sorteringen av pasienter ute på skadestedet har fungert godt og at pasientene har fått god behandling og oppfølging inne på sykehusene.
- Jeg er utrolig stolt av mannskapet som har gjort en fantastisk innsats i en så uoversiktlig og vanskelig situasjon som dette var, sier Inger-Lise Hallgren, avdelingsjef for Avdeling for prehospitale tjenester.
Også fungerende administrerende direktør Halfdan Aass takket for en strålende innsats.

Tidslinje AMK
Kl. 17:24 fikk AMK første melding
Kl. 17:33 var første ambulanse på plass.
Rutinene er at politiet må klarere at området er sikret før det sendes inn ambulansepersonell. AMK var derfor avhengig av å få klarsignal frå politiet før ambulansepersonellet kunne gå inn i et farlig område.

Kl. 17:55 blei kaia ved Utøya først formelt klarert. Den første ambulansen var framme der cirka kl. 17:57.
Kl. 18:05 blei de tre ambulansene trukket tilbake noen 100-meter av politiet på grunn av skuddveksling.

Kl. 18:50 startet evakueringen av pasienter igjen frå kaia ved Utøya, etter klarering av området av lokalt politi på stedet. Ambulansene var fremme hos de øvrige skadde på land straks områda var sikret og klarert. Sikringen blei gjort formelt av operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt til AMK kl. 18:59. Ambulansene rykket så frem og startet evakuering fra kl. 19:07, også fra Utøya camping.


Publisert 29.07.2011 11:25 | Endret 16.08.2011 14:34 

 ‭(Skjult)‬ Publisert av enhet

 ‭(Skjult)‬ Handler om

2013©Vestre Viken HF | Organisasjonsnummer: 894 166 762 | Telefon sentralbord: 03525 (fra utland: +47 915 03 525) | Faks: 32 80 46 79 | Kontakt oss
Ansvarlig redaktør: Frank Reiersen | Webredaktør: Linn Kristin Haavaldsen